Pribas: Obamin aranžman donosi dobrobiti jedino Kubi, Tramp će to revidirati ako...

Tramp može da poništi Obaminu politiku otvaranja prema Kubi bez pomoći Kongresa, jer je ona uvedena izvršnom naredbom, a ne zakonom
1 komentar(a)
Rajns Pribas, Foto: Reuters
Rajns Pribas, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2016. 15:45h

Rajns Pribas, budući šef kabineta novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa rekao je danas da će nova administracija revidirati politiku otvaranja prema Kubi ukoliko kubanska vlada ne promijeni kurs.

"Trenutni aranžman između SAD i Kube, koji je uspostavio odlazeći američki predsjdnik Barak Obama, donosi dobrobiti jedino Kubi", rekao je Pribas.

On je precizirao da Tramp želi da vidi da Kuba ide u "dobrom pravcu", recimo po pitanju vjerskih sloboda, kako bi nastavio diplomatske odnose sa tom zemljom.

Tramp može da poništi Obaminu politiku otvaranja prema Kubi bez pomoći Kongresa, jer je ona uvedena izvršnom naredbom, a ne zakonom, podsjeća AP.

Tramp je i tokom kampanje obećavao da će poništiti učinjeno ukoliko Raul Kastro ne ispuni njegove zahtjeve.

On međutim to nije ponovio u subotnjem saopštenju povodom smrti bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra.

Tramp i Obama su u subotu razgovarali oko 45 minuta, rekla je Trampova savjetnica Kelijan Konvej koja nije otkrila o čemu je bilo riječi, već je navela da njih dvojica "redovno razgovaraju" i da se dobro slažu bez obzira na veoma oprečne stavove o politici.

Ona međutim nje željela da kaže šta će Tramp uraditi po pitanju američko-kubanskih odnosa kada postane predsjednik.

Bonus video: