Muzika na Kubi je stala, oplakuje se "otac Fidel": "Bio je najveći"

"Izgubiti Fidela je kao kad se izgubi otac i vodič", rekao je pekar Migel Rodriges koji je čuo vijest na radiju
1 komentar(a)
Kuba, Fidel Kastro, Foto: Beta-AP
Kuba, Fidel Kastro, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.11.2016. 18:06h

Neposredno prije ponoći, kad je u petak uveče po lokalnom vremenu saopštena vijest o smrti oca Kubanske revolucije Fidela Kastra, sve proslave i ulična muzika su stale na Kubi koja oplakuje svog "oca" Fidela, javila je danas agencija Frans pres.

"Sa dubokom tugom želim da obavijestim narod i prijatelje iz cijelog svijeta da je večeras (petak uveče) u 22.29 preminuo vrhovni komandant Kubanske revolucije" izjavio je na televiziji Fidelov brat i predsjednik Kube Raul Kastro.

Službenica hotela "Prezidente" u Havani Haimara Gomes izjavila je da su bili svi zapanjeni viješću. "To je za nas veoma tužan trenutak", rekla je ona.

Za razilku o mnogih ranijih lažnih uzbuna o Kastrovoj smrti, ovog puta je zaista preminuo čovjek koga je većina Kubanaca poznavala kao lidera i koji je prema kubanskim izvorima, preživio više od 600 pokušaja atentata.

Od 11,2 miliona stanovnika Kuba, procjenjuje se da je oko 70 odsto njih rođeno za vrijeme vladavine Fidela Kastra koji je bio, kako se navodi, nemilosrdan prema opoziciji, ali je i pored toga većina stanovništva ostala njemu vjerna.

"Izgubiti Fidela je kao kad se izgubi otac i vodič", rekao je pekar Migel Rodriges koji je čuo vijest na radiju.

"Fidel je bio najveći", rekla je kubanska starica Aurora Mendes u jednoj kafeteriji u Havani.

Dok u Majamiju slave Kubanci u egzilu, Havana, obično bučan grad gdje je muzika opšte pristuna, jednostavno se ućutala.

Ulice u Havani su danas mirne i prazne dok je policija zabranila pristup Trgu Revolucije do 4. decembra kada će biti položen Kastrov pepeo u Santijagu de Kubi.

"Sve aktivnosti i javni nastupi su otkazani", navela je policija.

Bivši kubanski predsjednik, revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu i pet decenija prkosio naporima SAD da ga svrgnu, preminuo je u petak uveče u 91. godini.

Bonus video: