AFP: Smrću Kastra, SAD izgubile posljednjeg neprijatelja iz Hladnog rata

Uprkos ponovnom uspostavljanju diplomatskoh odnosa u ljeto 2015. godine i istorijske posjete američkog predsjednika Baraka Obame Kubi u martu 2016. godine, odnosi između Kube i SAD su još daleko od normalizovanih
1 komentar(a)
Fidel Kastro, Foto: Reuters
Fidel Kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2016. 16:45h

Sa smrću oca Kubanske revolucije Fidela Kastra, SAD su izgubile svog posljednjeg velikog neprijatelja iz Hladnog rata, iako je Kastro posljednjih godina izašao iz politke i bio marginalizovan tokom istorijskog približavanja Kube i SAD, ocijenila je večeras agencija AFP.

Iako je nekoliko evropskih lidera u posjeti Kubi posljednjih godina odalo čast Kastru, SAD su ga od početka približavanja 17. decembra 2014. godine potpuno ignorisale. Vašington je samo kontaktirao aktuelnog predsjednika, njegovog brata Raula Kastra.

Uprkos ponovnom uspostavljanju diplomatskoh odnosa u ljeto 2015. godine i istorijske posjete američkog predsjednika Baraka Obame Kubi u martu 2016. godine, odnosi između Kube i SAD su još daleko od normalizovanih.

Privredni embargo koji su Amerikanci 1962. godine uveli Kubi i dalje su na snazi, jer se Kongres s republikanskom većinom protivi njegovom ukidanju.

"Ono što nam imperalisti neće nikad oprostiti jeste to što smo izveli trijumfalnu socijalističku revoluciju odmah ispod nosa SAD", rekao je Kastro 60-ih godina prošlog vijeka.

Od Dvajta Ajzenhauera do Baraka Obame, Kastro je prisustvovao promjeni 11 američkih predsjednika boreći se protiv "njihovog kapitalizma i izazova da su SAD super sila", ocenio je Frans pres.

Sa izuzetkom demokrate Džimija Kartera, koji je bio predsjednik od 1977. do 1981. godine, svi ostali predsjednici su pokušali da pojačaju eknomske i trgovinske sankcije Kubi podržavajući opoziciju u egzilu, ne bježeći ni od toga da ga silom, pokušajima ubistva, uklone sa vlasti.

Bonus video: