Šta se može očekivati nakon izbora u SAD: Demokratama Predstavnički dom, republikancima Senat?

Demokrate imaju više razloga za optimizam: tradicionalno na izborima na sredini predsjedničkog mandata prednost ima stranka koja nema predsjednika, u anketama imaju značajnu prednost i sakupili su znatno više novca za kampanju što govori o entuzijazmu birača
62 pregleda 0 komentar(a)
SAD, izbori, Foto: Reuters
SAD, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2018. 13:21h

Američka Demokratska partija danas ima priliku da uzdrma vlast predsjednika Donalda Trampa, premda je veliko pitanje koliko će se prednost demokrata u anketama preliti u konkretna mjesta u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

Danas se bira cio nov saziv Predstavničkog doma, trećina gornjeg doma - Senata, kao i guverneri i poslanici skupština većine saveznih država.

Ankete govore da demokrate imaju velike šanse da osvoje Predstavnički dom, a republikanci da zadrže kontrolu nad Senatom.

Demokrate imaju više razloga za optimizam: tradicionalno na izborima na sredini predsjedničkog mandata prednost ima stranka koja nema predsjednika, u anketama imaju značajnu prednost i sakupili su znatno više novca za kampanju što govori o entuzijazmu birača.

Na izborima za Predstavnički dom, republikanci imaju sistemsku prednost zahvaljujući prekrajanju izbornih jedinica početkom ove decenije.

Zato se procjenjuje da demokrate moraju da dobiju pet do šest odsto glasova više da bi dobile većinu u donjem, Predstavničkom domu. Na izborima prije dvije godine republikanci su dobili 49,1 odsto glasova, a demokrate 48 odsto, ali su republikanci ipak dobili 247 poslanika, odnosno 51,2 odsto mjesta, a demokrate 188 poslanika, odnosno 45,5 odsto mjesta.

Demokrate ipak, prema sajtu "fivethirtyeight" Nejta Silvera, specijaliste za izbornu i drugu statistiku, na nivou SAD u prosjeku vode s oko devet odsto u odnosu na republikance, tako da se procjenjuje da imaju oko 88 odsto šanse da osvoje većinu u Predstavničkom domu.

U trci za Senat, demokrate su suočene s drugim problemom - takozvanom "nepovoljnom mapom". Danas se bira 35 mjesta u Senatu, od kojih demokrate drže 26, ukljujući dva nezavisna koja uvijek glasaju s njima, a republikanci drže devet.

Budući da je sada odnos snaga u Senatu 51:49 u korist republikanaca, i da potpredsjednik u slučaju neriješenog ishoda ima prelomni glas, demokrate bi danas morale da osvoje dva mjesta, a da ne izgube nijedno.

Pošto se za Senat glasa u nekim državama u kojima je Donald Tramp prije dvije godine ubjedljivo pobijedio, demokrate imaju oko 19 odsto šanse da osvoje većinu, s tim da je vjerovatnije da će republikanci zapravo dobiti dodatnog senatora.

Prvi rezultati će doći iz Kentakija gdje se biračka mjesta zatvaraju danas u 18 sati po lokalnom vremenu (ponoć po srednjoevropskom). Sat kasnije se zatvaraju birališta na Floridi i u Džordžiji, te će tada postojati naznake ko bi mogao slaviti na kraju noći. Do šest sati u srijedu ujutro po srednjoevropskom, biće zatvorena i birališta na Havajima i Aljasci, a do tada će se vjerovatno znati rezultati pojedinih trka za Senat.

Bonus video: