Mistura: Sve manje vremena za spasavanje istočnih djelova Alepa

Mistura je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi bombardovanje Alepa i potvrdio da je vlada u Damasku odbila da prizna "administrativnu autonomiju" pobunjenika u istočnom dijelu grada, što je jedan od predloga UN
62 pregleda 0 komentar(a)
Stafan de Mistura, Valid al Mualem, Foto: Reuters
Stafan de Mistura, Valid al Mualem, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2016. 17:48h

Specijalni izvjestilac UN za Siriju Stafan de Mistura upozorio je danas da je "sve manje vremena" za spasavanje istočnih djelova Alepa pod kontrolom pobunjenika, koje posljednjih nedjelju dana ponovo bombarduju sirijske snage.

"Vremena je sve manje i sada se trkamo s njim, a od humanitarnih organizacija saznajemo da se u Alepu, ali i drugim djelovima Sirije, strahuje da će vojne akcije biti pojačane, dok političkih i humanitarnih skoro da i nema", rekao je De Mistura novinarima u Damasku poslije sastanka sa šefom sirijske diplomatije Validom al Mualemom.

On je dodao da će, zbog pojačanja vojnih operacija, do Božića biti uništeno "i ono što je još ostalo od istočnog Alepa" i da će još 200.000 sirijskih izbjeglica krenuti ka Turskoj, što će, kako je rekao, izazvati "humanitarnu katastrofu".

Mistura je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi bombardovanje Alepa i potvrdio da je vlada u Damasku odbila da prizna "administrativnu autonomiju" pobunjenika u istočnom dijelu grada, što je jedan od predloga UN.

Prema navodima sirijske opozicione Opservatorije za ljudska prava, u najnovijim vazdušnim udarima na istočni Alep, od utorka je poginulo najmanje 107 civila, medju kojima i 17 djece.

Sirijska vlada odbila je ranije danas predlog UN da odobri autonomiju istočnom dijelu Alepa u okviru napora za okončanje sukoba u tom gradu.

Šef sirijske diplomatije Valid al Mualem je rekao da državne institucije u Alepu "moraju da se povrate" čim se ekstremisti protjeraju iz opozicionih četvrti na istoku grada.

Mualem nije precizirao u izjavi za novinare prije sastanka sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom da li će sirijske snage prekinuti napade na istočni Alepo.

On je dodao da Sirija neće prihvatiti da 6.000 ekstremista drži kao taoce 275.000 ljudi u tom gradu.

"Slažemo se o potrebi da teroristi treba da napuste istočni dio Alepa kako bi se okončale patnje civila u tom gradu", kazao je Mualem.

Najmanje osmoro djece je poginulo u bombardovanju škole u četvrti Alepa koja je pod kontrolom sirijske vlade, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je navela da je najmanje 37 civila poginulo od subote u vazdušnim napadima i bombardovanju sirijske vojske u Alepu.

Stafan de Mistura je upozorio u intervjuu za britanski list "Gardijan" da vlada u Damasku, bez postizanja političkog rješenja sa opozicijom, juri "pirovu pobjedu".

Mastura je takođe ocijenio da će neobuzdan vojni pristup gurnuti veliki broj umjerenih pobunjenika u redove Islamske države.

Bonus video: