Tvrdi da je istjerao đavola iz 1.200 ljudi

Ovaj kurs mi je pomogao da shvatim mnoga iskustva iz života koja se do sada nisu mogla objasniti", rekla je jedna od polaznica kursa
0 komentar(a)
egzorcizam Manuel Akunja, Foto: Screenshot (YouTube)
egzorcizam Manuel Akunja, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 20.11.2016. 12:39h

Manuel Akunja prska svetom vodom i maše raspećem, a zatim polaže ruku na znojavo čelo žene ispred sebe dok ona vrišti. To nije film strave već obuka u Akunjinoj školi egzorcizma, vjerovatno prvoj u Latinskoj Americi.

Taj 54-godišnji luterijansi sveštenik obučava laike za "egzorcističke savjetnike", prenosi AFP.

"Oni proučavaju karakter đavola i načine na koje on djeluje", rekao je Akunja.

"Egzorcistički savjetnik bi trebao da zna da prepozna kada postoji demonska opsjednutost, prokletstvo", objašnjava Akunja, koji u svojoj crkvi Dobrog Pastira u predgrađu Buenos Ajresa ima veliki broj sljedbenika.

Ali ima i mnogo sumnjičavih. Školarina za njegov kurs "Parapsihologije, angelologije i demonologije" košta 47 dolara mjesečno.

Tvrdi da stvar nije u novcu.

"Tajanstvenost neviđenog kod nekog izaziva divljenost, ali druge podstiče na mnoštvo kritike. Zvali su me svakakvim imenima. Ali ja nisam izabrao da budem egzorcista. To je bio poziv od Boga", priča Akunja.

Suprotno od većine Latinoamerikanaca, Akunja nije katolik. Protestantski je pastor Saveza nezavisnih evangelističkih luterijanskih crkava.

Pastori drugih luterijanskih crkava distancirali su se od Akunje i njegove škole.

"Moramo da se zapitamo koliko je toga istina, a koliko je biznis", kazao je jedan od njih, pastor Esteban Tronovski koji je uvjeren da se egzorcizam ne može podučavati.

Akunja tvrdi da je izveo otprilike 1.200 obreda istjerivanja đavola. Još uvijek se sjeća prvog, prije 15 godina. Radilo se o jednoj tinejdžerki koju je đavo, kaže, opsjednuo za vrijeme mise, navodi AFP.

"Tog dana, predstavio sam se sotoni. Egzorcizam je postao moj život", rekao je.

Među njegovim učenicima ima domaćica, advokata, pisaca, arhitekata.

Jedna od njih, Gloria Sančez, kaže da je živjela u ukletoj kući. Sada želi da pomgne "drugim ljudima da prevladaju, razumiju i riješe takve situacije".

"Ovaj kurs mi je pomogao da shvatim mnoga iskustva iz života koja se do sada nisu mogla objasniti", rekla je.

Bonus video: