Ovo je Trampov trojac koji je uzburkao SAD

Tramp, kao što se i pretpostavljalo, veliku podršku ima u Sešonsu kada se tiče ideje o izgradnji zida na granici sa Meksikom. On se nije zaustavio samo na tome, već je na 25 strana napisao izvještaj u kojem blagu imigracionu politiku krivi za nedostatak poslova u SAD i poljuljano blagostanje u zemlji
0 komentar(a)
Sešons, Flint i Pompeo, Foto: Reuters
Sešons, Flint i Pompeo, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.11.2016. 23:56h

Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izazvao je još jednu veliku polemiku nakon što je za državnog tužioca SAD imenovao kontraverznog senatora iz Alabame Džefa Sešonsa. Uz njega, vodeće pozicije u zemlji preuzeli su i Majkl Flin koji će biti savjetnik za nacionalnu bezbjednost, kao i kongresmen Majk Pompeo, novi direktor CIA.

Javnost je uzburkana još od postavljanja Stivena Benona za savjetnika u Trampovom kabinetu, a sada je, čini se sasvim logično, čitava stvar dostigla novi nivo u SAD.

Analitičari i politički protivnici tvrde da je novoimenovani trojac samo korak u nazad demokratije, te da će sa njim Sjedinjene Američke Države samo baciti 10 godina progresa koji je velikom mukom stečen.

Džef Sešons - Državni tužilac SAD

Izborom Sešonsa (69) za državnog tužioca, Tramp nagrađuje svog lojalnog saradnika čiji su tvrdokorni stav i povremeno zapaljiva retorika o imigraciji slični njegovim, piše Rojters.

Sešons je vojni veteran i visoki zvaničnik komiteta Senata za oružane snage, kao i predsjedavajući potkomiteta Senata za strateška pitanja.

Američka televizija Si-Bi-ES (CBS) ocjenjuje da će izbor Sešonsa za glavnog tužioca u SAD "svakako biti kontroverzan", ne navodeći detalje.

Migrantska kriza ga se skoro i ne tiče, a i kada se bavim njom, uvijek je u lošem svijetlu. On je uvijek bio protiv svakog zakona koji bi mogao da olakša migrantima bilo kakav način da uzmu državljanstvo ili borave na teritorije SAD.

Tramp, kao što se i pretpostavljalo, veliku podršku ima u Sešonsu kada se tiče ideje o izgradnji zida na granici sa Meksikom. On se nije zaustavio samo na tome, već je na 25 strana napisao izvještaj u kojem blagu imigracionu politiku krivi za nedostatak poslova u SAD i poljuljano blagostanje u zemlji.

Sešons bi, uprkos tome što je u Kongresu 20 godina, mogao da ostane bez podrške u Senatu, navodi Rojters i podsjeća na njegov neuspjeli pokušaj da postane federalni sudija 1986. godine zbog navodno rasističkih izjava, što je drugi takav slučaj za 50 godina.

Sešons će na novu funkciju stupiti nakon dva Afro-Amerikanca, Erika Holdera i Lorete Linč, koji su posao obavljali u administraciji odlazećeg predsjednika Baraka Obame.

Majk Pompeo - Šef CIA

Jedan od najglasnijih protivnika nuklearnog dogovora sa Iranom, poznat po kontroverznim izjavama o američkim muslimanima, kongresmen Majk Pompeo nije se dvoumio oko ponude da postane novi šef CIA.

Za njega je Tramp rekao da će biti briljantan i neumoljiv lider, a Pompeo (52) je rekao da je počastvovan Trampovom ponudom.

Napomenuo je i da je odluka da napusti Kongres teška, ali da je prilika da vodi "najbolje svjetske obaveštajne ratnike poziv koji se ne odbija".

Prema navodima AP, Pompeo je poznat po snažnoj kritici nuklearnog dogovora sa Iranom, a poznata je i njegova izjava da su muslimanski lideri "potencijalni saučesnici" terorističkih napada ako se ne ograde od nasilja koje se vrši "u ime islama".

"Oni moraju da citiraju Kuran kao dokaz da ubistvo nevinih nije dozvoljeno", rekao je Pompeo 2013. godine.

Pompeo je javnosti poznat i po stavu da bivši službenik Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvard Snouden, koji se sada nalazi u Rusiji, treba da bude smrtno kažnjen za otkrivanje povjerljivih dokumenata NSA.

"Snouden treba da bude doveden iz Rusije i treba da mu se odredi smrtna kazna", rekao je Pompeo.

Kongresmen je, prema pisanju Njujork tajmsa, povezan i sa bogatom braćom Kok, koji su finansirali kampanju republikanaca. On je o njima napisao članak pod nazivom "Prekinite da maltretirate braću Kok".

Pompeo je za člana Kongresa izabran 2010. godine, tokom talasa pokreta "Čajanka", član je i Komiteta za obavještajne poslove Američkog kongresa, gdje je oštro kritikovao Hilari Klinton, demokratskog kandidata na prethodno održanim američkim predsjedničkim izborima.

Pompeo je kao tinejdžer pohađao američku vojnu akademiju Vest Point i diplomirao prvi u klasi 1986. godine.

Majkl Flin - Savjetnik za nacionalnu bezbjednost

Flin (57), general u penziji, bio je bliski Trampov savjetnik tokom predsjedničke kampanje. U vojsci je važio kao vješt obavještajni profesionalac i da otvoreno govori šta misli.

On je izašao iz vojske 2014. godine. Poznat je po tome što je javno kritikovao Bijelu kuću i Pentagon. Kritikovao je različite aspekte politike nacionalne bezbjednosti odlazeće administracije uključujući i način kako se američka Vlada bori sa Islamskom državom i, uopšte kako rješava globalna pitanja.

U nedavnim javnim izlaganjima, uključujući u zapaljivom govoru na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, Flin je istakao svoj stav da prijetnja od Islamske države zahtijeva agresivniju američku vojsku, kao i vjerovanje da Vašington treba bliskije da sarađuje s Rusijom.

Flin je prošle godine bio u Moskvi gdje se pridružio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i drugim zvaničnicima u proslavi 10. godišnjice ruske televizije RT. On je kasnije objasnio da je bio plaćen da učestvuje na tom događaju i odbacio je izraženu zabrinutost da je pomagao ruskoj propagandi.

Agencija AP je objavila sliku sa te proslave 10. decembra 2015. godine u Moskvi gdje Flin sjedi za stolom sa Putinom.

Tramp je, takođe, sastavio spisak članova timova koji će kontaktirati sa Stejt departmentom, Pentagonom, Ministarstvom pravde, kao i svim agencijama za nacionalnu bezbjednost.

Taj potez je dio priprema za tranziciju prije Trampove inauguracije 20. januara.Koordinacija između odlazeće i dolazeće administracije bila je prekinuta dok Trampov tim nije podnio potrebne dokumente, uključujući imena ljudi koji će biti u određenim timovima.

Bonus video: