Tramp i Stoltenberg se saglasili oko značaja NATO

Dvojica lidera su razgovarali i o vojnoj potrošnji i saglasili se da je "ostvaren napredak u smislu pravednije podjele tereta, ali da ima još toga da se uradi", u očiglednoj aluziji na daleko veće izdatke SAD za svoju vojsku da bi zaštitila Evropu
3 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.11.2016. 19:51h

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp putem telefona razgovarao je sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i složili su se oko "trajnog značaja" zapadne vojne alijanse.

"I novoizabrani predsjednik i generalni sekretar su naglasili trajni značaj NATO i razgovarali o tome kako se NATO prilagođava novom bezbjednosnom ambijentu, uključujući suzbijanje terorističke prijetnje,“ navedeveno je u saopštenju Alijanse.

Dvojica lidera su razgovarali i o vojnoj potrošnji i saglasili se da je "ostvaren napredak u smislu pravednije podjele tereta, ali da ima još toga da se uradi", u očiglednoj aluziji na daleko veće izdatke SAD za svoju vojsku da bi zaštitila Evropu.

Stoltenberg od Trampa očekuje da nastavi sa pritiskom na NATO saveznike oko većih izdvajanja za odbranu kao što su to činili i prethodni predsjednici, što smatra opravdanim.

Vašington daje gotovo 70 odsto izdataka za NATO i već dugo traži da ostali učine više po tom pitanju.

Tramp je tokom predsjedničke kampanje zapanjio NATO saveznike kad je rekao da Vašington mogao da razmisli dvaput hoće li stati u odbranu neke članice ako nije platila svoj udio u savezu.

Saveznike je zbunio i Trampov pozitivan stav prema predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Na varšavskom samitu u julu dogovoreno je najveće jačanje snaga od kraja Hladnog rata kako bi se članice NATO suprotstavile sve agresivnijoj Rusiji. Stoltenberg ne vidi problem u Trampovom stavu.

"Ono što sam čuo jest da je Tramp takođe poslao poruku o razgovoru sa Rusima. Na našem samitu u Varšavi mi smo se odlučili za jačanje obrane, ali i o političkom dijalogu sa Moskvom", rekao je Stoltenberg.

Bonus video: