Visoke temperature otopile led veličine Floride

Neuobičajeno topla oluja dogodila u doba godine kada se led u tom regionu obično nakuplja, a ne topi
1 komentar(a)
Arktik, Foto: Shutterstock
Arktik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.11.2016. 17:37h

Prema najnovijem izvještaju NASA, objavljenom ove sedmice u danu kada su Ujedinjene nacije saopštile da je 2016. najtoplija u istoriji, za samo 10 dana, zbog temperature koja je bila i do 10 stepeni viša od normalne, na Artiku nestao je led veličine Floride.

Topli vjetrovi, naime, izazvali su topljenje velikih djelova Arktičkog okeana, što je dovelo do odvajanja enormnog broja ledenih ploča od glavne mase, pokazalo je istraživanje NASA o klimatskim istraživanjima.

Neuobičajeno topla oluja dogodila u doba godine kada se led u tom regionu obično nakuplja, a ne topi.

"Kao rezultat ovog ciklona, količina leda u Barentsovom i Karskom moru smanjena je za 10 posto, a rub leda pomakao se na sjever", rekla je Linet Boisvert, autorka NASA studije.

"Otkriveno je da se u toj oluji najtanji led potpuno otopio. U godinama koje slijede, ako zima počne u startu s tanjim ledom, otapanja bi mogla biti i veća", rekao je Alek Peti iz NASA Goddard Space Flight centra.

"Još jedna godina. Još jedan rekord. Visoke temperature u 2015. godini biće nadmašene u 2016.", kazao je generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Peteri Talas.

"U ruskim djelovima Arktika temperature su bile 6 do 7 stepeni Celzijusa iznad višegodišnjeg prosjeka. Mnoge druge arktičke i subarktičke regije u Rusiji, Aljasci i na sjeverozapadu Kanade bile su barem tri stepena Celzijusa iznad prosjeka."

Ponavljajući konstataciju NASA konstataciju o povećanoj mogućnosti za prirodne katastrofe, Talas je dodao:

"Jednom u generaciji toplotni talasi i poplave postaju redovne. Porast nivoa mora direktno je povezan s olujama koje uzrokuju tropski cikloni".

Preliminarni izvještaj NASA krivi poznati tornado El Njino za visoke temperature na početku godine i navodi da je nivo mora ranije rastao za 3,5 mm godišnje, da bi sada za 18 mjeseci (do februara ove godine) iznosio 15 mm, prenio je hrvatski Dnevnik, pozivajući se na RT.

Bonus video: