Špigl: Pobjeda Trampa "pogreb" SAD kao lidera u svijetu , vrijeme je za Evropu i Merkel

"Kontinent treba da se odupre populizmu, mudro kombinujući ozbiljno shvatanje strahova i suočavanje s gnijevom, ne ograničavajući slobode. Krajnje je vrijeme da Evropa počne da pridaje veći značaj Evropskoj uniji, a šok zbog Trampove pobjede mogao bi da doprinese da se to najzad i desi", piše list
61 pregleda 4 komentar(a)
SAD, EU, Foto: Shutterstock
SAD, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.11.2016. 09:01h

SAD su cio vijek predvodile slobodni svijet, a poslije pobjede Donalda Trampa, Amerika se dobrovoljno odrekla te uloge, piše danas njemački "Špigl", ocjenjujući da je vrijeme da Evropa i Angela Merkel popune tu prazninu.

U januaru, kada Donald Tramp položi zakletvu kao 45. predsjednik SAD, američka era će "proslaviti stotu godišnjicu, ali će to istovremeno biti i njen pogreb", navodi list.

"Špigl" konstatuje da je Amerika dugo bila orijentir za Zapad, ali da ako Tramp bude vladao onako kako je obećavao tokom kampanje, zemlja slobode volje odreći će se uloge lidera slobodnog svijeta, a onda je red na Evropu.

"Kontinent treba da se odupre populizmu, mudro kombinujući ozbiljno shvatanje strahova i suočavanje s gnijevom, ne ograničavajući slobode. Krajnje je vrijeme da Evropa počne da pridaje veći značaj Evropskoj uniji, a šok zbog Trampove pobjede mogao bi da doprinese da se to najzad i desi", piše list.

Nažalost, Evropa je u najgorem stanju u posljednjih nekoliko decenija. Britanci napuštaju EU, djelimično iz straha od slobode ostalih, slobode da se nastane u Velikoj Britaniji. Mnoge vlade ističu pitanja koja ih dijele, a ne ona koja ih ujedinjuju. Evropske države se udaljavaju, konstatuje "Špigl".

Šta će se desiti sa Zapadom, Evropom i Njemačkom bez SAD kao vodeće sile? Njemačka je čedo Zapada, naročito Sjedinjenih Država, oživjelo zahvaljujući širokogrudosti Amerike, a sada u stanju dubokog šoka. Američki predsjednik je uvijek istovremeno bio i naš predsjednik, barem u izvjesnom smislu, a Barak Obama je bio dostojan predsjednik Zapada. Sada moramo da se snađemo bez zapadnog vođstva, navodi "Špigl".

Tokom stogodišnje zaštitničke i rukovodeće sile Zapada, njeni saveznici su vodili relativno lagodan život - mogli su sebi da dozvole luksuz da bez entuzijazma slijede evropsku ideju, zato što su tu bili Amerikanci.

Njemački list dodaje da će sada Evropa vjerovatno morati sama da brine o sopstvenoj bezbjednosti - i to u vremenima kada su u njenom susjedstvu Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan i Islamska država prenosi "Blic".

"Zapadni lideri - bez Amerike - suočeni su s monumentalnim zadacima. Njemačka kancelarka Angela Merkel je predstavnica jake države i ima snažne moralne temelje, što je pokazala u izbjegličkoj krizi. Ona ne mora da bude Vudro Vilson, ali trebalo bi da postane odlučni vođa Evrope. Ako to ne bude, to će značiti da nije prepoznala znakove vremena", zaključuje list.

Bonus video: