"Borba noževima" se nastavlja: Đulijani i Bolton kandidati za državnog sekretara SAD

Prema pisanju medija, Tramp je podijeljen između obećanja datih u kampanji, potrebe da formira kabinet sa iskusnim političarima i poveže se sa Kongresom
58 pregleda 4 komentar(a)
Rudi Đulijani, Foto: Reuters
Rudi Đulijani, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2016. 18:13h

Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani ozbiljan je kandidat za državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prenosi AFP.

Proces imenovanja kabineta novoizabrang predsjednika SAD Donalda Tramp a je buran po svim pitanjima, navode mediji, a pojedini ga opisuju kao "borbu noževima".

Prema pisanju medija, Tramp je podijeljen između obećanja datih u kampanji, potrebe da formira kabinet sa iskusnim političarima i poveže se sa Kongresom.

Kako se navodi, Tramp bi trebalo da se kasnije danas sastane sa novim potpredsjednikom Majkom Pensom kako bi razmotrili nova imenovanja u kabinetu.

Jedan od Trampovih savjetnika Džejson Miler, rekao je novinarima okupljenim oko Trampove kule, gdje će se održati sastanak, da će njih dvojica razmotriti brojna imena za pozicije u kabinetu.

"Ne vjerujte u sve što pročitate, ne želim da spekulišem sa imenima", rekao je Miler i dodao da neće biti neuobičajenih imena, ali će biti imena koja su postigla veliki uspjeh u različitim oblastima.

Prethodnih dana, Đulijani je razmatran kao kandidat za državnog tužioca, ali on je na jednom forumu, održanom u ponedjeljak u Vašingtonu, kazao da ne bi volio da rukovodi sektorom pravosuđa.

Visoka Trampova savjetnica Kelijan Konvej potvrdila je za Foks njuz da se Rudi Đulijani ozbiljno spominje kao državni sekretar, budući da je "kvalifikovan za njega" i da bi "previše dobro" obavljao taj posao.

I nekadašnji ambasador SAD pri Ujedinjenim nacijama (UN) Džon Bolton spominje se kao kandidat za mjesto prvog diplomate.

"Džon bi bio odličan izbor", rekao je Đulijani, a upitan da li zna nekog boljeg za taj posao, kazao je "možda ja, ne znam".

Senator Alabame Džef Sešns pominje se kao kandidat za državnog tužioca, sekretara odbrane ili šefa unutrašnje bezbjednosti.

On se ranije kao advokat zalagao za zabranu imigracije, ali ga je savezni sud odbio nakon svjedočenja da je imao rasističke primjedbe, piše Njujork tajms.

Trampova prva imenovanja uključuju i protivnika establišmenta Stiva Banona kao strategijskog šefa, koji je ranije bio na udaru demokrata kao simpatizer "bijelih rasista".

Bonus video: