Poništena smrtna kazna Morsiju

Morsi i još 130 drugih, među kojima na desetine pripadnika palestinskog pokreta Hamas i libanske šiitske grupe Hezbolah, optuženi su za bjekstvo iz zatvora i napade na policiju tokom pobune 2011. protiv tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka
0 komentar(a)
Mohamed Morsi, Foto: Beta/AP
Mohamed Morsi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.11.2016. 10:40h

Egipatski sud je poništio smrtnu presudu zbačenom predsjedniku Mohamedu Morsiju, prenosi BBC.

Morsi i još 130 drugih, među kojima na desetine pripadnika palestinskog pokreta Hamas i libanske šiitske grupe Hezbolah, optuženi su za bjekstvo iz zatvora i napade na policiju tokom pobune 2011. protiv tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

Morsi, prvi slobodno izabrani predsjednik Egipta, svrgnut je vojnim pučem koji je predvodio sadašnji predsjednik Abdel Fatah al-Sisi, u julu 2013, nakon masovnih uličnih demonstracija na kojima je tražena njegova ostavka, poslije samo godinu dana provedenih na vlasti.

Nakon što je Morsi svrgnut, nova vlada je počela obračun sa njegovim pokretom Muslimansko bratstvo, u kome je na stotine ljudi ubijeno, a hiljade utamničeno.

Sisi se obavezao da će iskorijeniti Muslimansko bratstvo, pokret star 87 godina, koji je pobjeđivao na izborima, između pada Mubaraka i pobjede Morsija na predsjedničkim izborima u maju 2012.

Egipatske vlasti su proglasile Muslimansko bratstvo za terorističku organizaciju u decembru 2013, a za samo verbalnu podršku pokretu zaprijećene su stroge zatvorske kazne.

Bonus video: