"UNOSI RAZNOLIKOST U TIM"

AP: Tramp bi mogao da dovede ženu na čelo partije, a homoseksualca u UN

Opcije o imenovanju koje su trenutno u razmatranju potvrdile su osobe koje su direktno upućene u Trampova razmišljanja, ali su ovi neimenovani izvori naglasili da te odluke nisu konačne
4 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp razmatra mogućnost da postavi ženu na čelo Republikanske partije, a da za predstavnika SAD u UN imenuje muškarca koji ne krije da je homoseksualac, javlja danas AP, uz ocjenu da bi Tramp time unio raznolikost u svoj tim.

Novi predsjednik SAD razmišlja da za američkog ambasadora u svjetskoj organizaciji postavi Ričarda Grenela, a ukoliko ga i Senat izabere i potvrdi Trampov izbor, on bi mogao da postane prva otvoreno gej osoba na nekom spoljnopolitičkom položaju na kabinetskom nivou, navodi američka agencija.

Grenel je, inače, ranije bio portparol SAD u UN pod administracijom bivšeg predsjednika Džordža V. Buša.

Istovremeno, Tramp vaga da li da izabere predsjednicu Republikanske partije u Mičigenu Ronu Roni Mekdanijel, nećaku Trampovog kritičara i predsjedničkog kandidata na izborima 2012. Mita Romnija, a u slučaju da bude izabrana, ona bi bila prva žena na čelu Republikanskog nacionalnog komiteta poslije više decenija.

"Šta god da Tramp želi, biću zainteresovana za to", rekla je danas Mekdanijel za AP.

Postavljanje Mekdanijelove za predsjednicu političkog krila Republikanske partije moglo bi biti pokušaj da se partiji pomogne da ublaži gnijev javnosti poslije kampanje u kojoj je Tramp ponižavao žene, ocjenjuje ova agencija.

S druge strane, imenovanjem Grenela moglo bi početi ublažavanje zabrinutosti gej zajednice zbog stavova novog potpredsjednika SAD Majka Pensa o istopolonim brakovima koje je on iznosio dok je bio guverner Indijane.

Opcije o imenovanju koje su trenutno u razmatranju potvrdile su osobe koje su direktno upućene u Trampova razmišljanja, ali su ovi neimenovani izvori naglasili da te odluke nisu konačne.

Preporučujemo za Vas