NE ISKLJUČUJE MOGUĆNOST KRIVIČNOG GONJENJA

Đulijani: Tramp će možda izvesti Hilari Klinton pred sud

"Želimo jednaku pravdu pod kontrolom zakona, ako je ona kršila zakon, a znate, FBI nikada nije kompletirao istragu u vezi sa Fondacijom Klinton. To je, koliko ja znam, i dalje istraga koja traje. Oni su završili istragu u vezi sa mejlovima, ali ne i sa Fondacijom", istakao je Đulijani
52 pregleda 8 komentar(a)
Rudi Đulijani, Foto: Reuters
Rudi Đulijani, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2016. 16:09h

Bivši gradonačelnik Njujorka i potpredsjednik tranzicionog tima Donalda Trampa Rudi Đulijani nije isključio mogućnost krivičnog gonjenja Hilari Klinton, piše magazin Fortune, a prenosi B92.

On je rekao da će novoizabrani predsjednik SAD razmisliti o tome da li će izvesti svoju protivkandidatkinju pred sud.

Na pitanje da li bi Tramp zaista mogao da imenuje specijalnog istražitelja i sproveo istragu u vezi sa Klintonovom, Đulijani je odgovorio da je to teško pitanje.

“Kao advokat ja ne volim da koristim rečenicu "u jednu ruku ovo, u drugu ono", ali sa jedne strane, ne želite da uzrujavate naciju nečime što bi moglo da izgleda kao osvetoljubiv proces, iako to možda ne bi bilo tako", rekao je Đulijani, a potom krenuo i na "drugu stranu":

"Želimo jednaku pravdu pod kontrolom zakona, ako je ona kršila zakon, a znate, FBI nikada nije kompletirao istragu u vezi sa Fondacijom Klinton. To je, koliko ja znam, i dalje istraga koja traje. Oni su završili istragu u vezi sa mejlovima, ali ne i sa Fondacijom", istakao je Đulijani.

Poznati američki analitičar, lobista i savjetnik Donalda Trampa tokom njegove kampanje za predsjednika SAD-a, Rodžer Stoun, izjavio je tokom njegove kampanje u popularnoj emisiji “Info Vors” (Rat informacijama) autora Aleksa Džounsa, da je FBI pokrenuo postupak protiv Hilari Klinton zbog optužbi da je, između ostalog, dobila novac od Vlade Srbije s ciljem da predsjednik SAD-a Barak Obama primi u posjetu predsjednika Vlade Srbije.

Mogućnost da se bivša državna sekretarka nađe pred sudom nagovijestio je Tramp u drugoj debati u predsjedničkoj kampanji, kada je naveo da će zatražiti da se imenuje specijalni istražitelj kako bi utvrdio kako je Klintonova koristila privatni server za elektronsku poštu dok je bila državna službenica.

Poslije jednogodišnje istrage direktor FBI Džejms Komi je rekao da nema zloupotrebe i da ne preporučuje podizanje prijave protiv Klintonove.

Ukoliko Tramp bude uradio ono što je najavio, postaće prvi predsjednik SAD koji je koristio federalnu moć kako bi procesuirao političkog rivala.

Za sada, Đulijani figurira kao kandidat za poziciju državnog tužioca, u čijem mandatu će biti odluka o eventualnom imenovanju specijalnog istražitelja.

"Mislim da će sljedeći državni tužilac da se bavi time. Ne znam da li ću to biti ja ili ne, ali će sljedeća osoba na toj funkciji morati da se bavi time", zaključio je Đulijani.

Preporučujemo za Vas