Boko Haram najavio nastavak borbi i za vrijeme Trampovog mandata

Od dolaska Šekaua na čelo Boko Harama 2009. godine, u napadima te organizacije ubijeno je više od 20.000 ljudi, a 2,6 miliona je raseljeno
0 komentar(a)
Boko Haram, Foto: Beta-AP
Boko Haram, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.11.2016. 09:39h

Vođa nigerijske džihadističke organizacije Boko Haram Abubakar Šekau najavio je u novoj video poruci da će ta grupa nastaviti borbu i tokom mandata novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa.

"Ne dozvolite da vas prevare ljudi kao što je Donald Tramp ili oni koji se bore protiv naše braće u Iraku, Avganistanu i Siriji. Završili smo rat protiv Obame, sada ćemo ga voditi protiv Trampa. Nećemo se zaustaviti. Za nas, rat ponovo počinje", rekao je Šekau na video snimku postavljenom na mrežu Youtube, koji su prenijeli mediji bliski Boko Haramu.

Boko Haram koji se u martu prošle godine zakleo na vjernost Islamskoj državi, potresaju unutrašnje podjele na frakcije lojalne Šekauu i novom lideru grupe Abu Mosabu Al Barnauiju, koga je u avgustu postavila Islamska država.

Al Barnauijeva frakcija optužila je Šekaua za "despotizam" i masakr muslimanskih civila na sjeveroistoku Nigerije i pozvala Boko Haram da usmjeri borbu na državne ciljeve, hrišćane i propagiranje džihada.

Šekau je u video poruci opravdao ubijanje muslimana koji pristaju na život u "demokratskoj i sekularnoj državi" i odbijaju da se priključe Boko Haramu.

Nigerijske vlasti oslobodile su prošlog mjeseca 21 učenicu iz Čiboka, otetu prije dvije godine sa još 200 vršnjakinja, i saopštile da su ostale učenice u rukama frakcije Maman Nur, bliske Al Barnauiju.

Od dolaska Šekaua na čelo Boko Harama 2009. godine, u napadima te organizacije ubijeno je više od 20.000 ljudi, a 2,6 miliona je raseljeno.

Bonus video: