KOMENTARISALA ČLANAK GENERALNOG SEKRETARA NATO

Zaharova "prevela" Stoltenbergove riječi na "politički" jezik

Ona je Stoltenbergove riječi "prevela" u opširnom postu na ovoj društvenoj mreži
2 komentar(a)
Marija Zaharova, Foto: Instagram
Marija Zaharova, Foto: Instagram
Ažurirano: 13.11.2016. 13:38h

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je članak generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, objavljen u britanskom listu „Gardijan“, u kojem se obratio novoizabranom predsjedniku SAD Donaldu Trampu.

„Kratak sadržaj članka, preveden na "politički" jezik: "A ko će nas izdržavati i nama upravljati? Ko će nam platiti za to mračnjaštvo koje nosimo po milosti Vašingtona? Jer posljednjih godina smo prestali samostalno da mislimo i radimo"“, piše Zaharova na Tviteru, a prenosi "Sputnjik".

Ona je Stoltenbergove riječi "prevela" u opširnom postu na ovoj društvenoj mreži.

"Mi (NATO) smo krenuli na sve zbog američkog establišmenta, uključujući raspoređivanje snaga i naoružanja na svojim suverenim teritorijama u mirno vrijeme. Kako ćemo sada pogledati u oči svojim narodima? Oni nam sigurno to neće oprostiti, posebno nakon rata sankcijama koji je potkopao cijele grane naše pažljivo izgrađene ekonomije. Mi ćemo još i požaliti što smo počeli da živimo samostalno“, navodi se u izjavi Zaharove.

Zaharova je nastavila sa „prevodom“ Stoltenbergovog članka.

"Zažmurili smo na to što su SAD uradile u Avganistanu, na to što je proizvodnja narkotika višestruko porasla. Ti narkotici, prije svega, idu nama, u Evropu. Mi ćutimo o tome što je na hiljade vojnika iz zemalja Alijanse stradalo tokom iračke avanture SAD", napisala je ona.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova nastavlja dalje.

"Ne zato što nas je sramota, već zato što ste nam platili za to. Nama je bilo dovoljno, mi smo čak bili spremni na manja izdržavanja, ako hoćete. Mi smo pristali da pokvarimo odnose sa Rusijom, optuživši je za sve grijehe zarad vladajuće američke administracije koja je računala na to za ostanak u Bijeloj kući“, navodi Zaharova.

Ona svoj post zaključuje "prevodeći" zaključak Stoltenbergovog članka.

"Shvatite, ne želimo da skinemo povez sa očiju, jer tada bismo morali da priznamo ne samo da smo se odaljili od stvarnosti, već i da smo goli. Večno, nadam se, vaš generalni sekretar NATO-a“, navodi Zaharova.

"Sputnjik" podsjeća da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio putem "Gardijana" novoizabranog americkog predsednika Donalda Trampa na posljedice raspada Alijanse.

Tokom izborne kampanje Tramp je NATO nazvao „zastarelom organizacijom" i ukazivao je njegovim članicama na potrebu ispunjava obaveza prema Paktu - izdvajanje iz budžeta za odbranu, što je navelo mnoge na pomisao da je Tramp skeptičan prema NATO konceptu kolektivne bezbjednosti.

„Nalazimo se pred najvećim izazovima za našu bezbjednost u čitavoj generaciji. Sada nije vrijeme da se dovodi u pitanje vrijednost partnerstva između Evrope i Sjedinjenih Država", izjavio je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, za poslednjih nekoliko godina situacija sa bezbjednošću se „dramatično pogoršala" zbog Rusije i nestabilnosti na Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

Odgovor na ove izazove bio je jačanje kolektivne odbrane, najintenzivnije poslije Hladnog rata, i SAD su tu pokazale svoju privrženost zaštiti evropske bezbjednosti, rasporedivši novu naoružanu brigadu na istoku kontinenta, naglasio je Stoltenberg.

„NATO je iskoristio član o samoodbrani (Član 5 Ustava organizacije o pomoći saveznicima u slucaju napada na jednu od članica Alijanse) samo jednom, podržavši SAD nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine. To nije bila samo simbolička podrška. NATO je preuzeo na sebe operaciju u Avganistanu, gdje je služilo na desetine hiljada vojnika. Više hiljada je platilo najveću cijenu u operaciji koja je postala direktan odgovor na napad na SAD", podsjetio je generalni sekretar NATO-a.

„Na današnji dan, udio SAD u rashodima Alijanse za odbranu čini skoro 70 odsto i njihovi pozivi na pravičniju raspodjelu tereta imaju osnove", dodao je Stoltenberg.

Preporučujemo za Vas