Palestinci: Učinićemo Trampov život jadnim ako prebaci ambasadu u Jerusalim

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojena i Zapadna obala i pojas Gaze. Palestinci namjeravaju da na tim teritorijama osnuju svoju državu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2016. 13:11h

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur zaprijetio je da će Palestinci učiniti život novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa, njegove zemlje i Ujedinjenih nacija (UN), "jadnim", ukoliko Tramp ostvari obećanje iz kampanje i premjesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

"Ako nas napadnu premještanjem ambasade u Jerusalim, što je kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti (UN), kršenje Rezolucije 181 Generalne skupštine UN koju su predložile SAD, to znači da pokazuju neprijateljstvo prema nama. Ako to učine, niko ne bi trebalo da nas krivi za upotrebu oružja koje imamo u UN da se branimo, a imamo puno oružja u UN", rekao je Mansur, kako prenose danas izraelski mediji.

On je objasnio da palestinski odgovor na premještanje ambasade ne bi mogla biti rezolucija SB jer bi SAD uložile veto.

"Možda ne mogu imati rezolucije u Savjetu bezbjednosti, ali im mogu život učiniti mizernim svakodnevnim izazivanjem veta na naše učlanjenje. Italija je 1949. godine dobila tri uzastopna veta na svoje učlanjenje u UN od Sovjetskog Saveza. Te stvari mogu učiniti", rekao je palestinski ambasador.

On je najavio da može da "otvori čitavu Pandorinu kutiju presudama u Međunarodnom krivičnom sudu zbog separacione barijere (koju je Izrael izgradio prema Zapadnoj obali) i jevrejskih naselja (na okupiranim teritorijama)".

Generalna skupština UN je 2012. godine izglasala da Palestina postane država nečlanica tog tiijela, dok je ranije imala status posmatrača.

Mansur je rekao i da je nelegalno protiviti se rezolucijama SB UN, koje su podržale SAD, da je unilateralni potez izraelske aneksije istočnog Jerusalima takodje nelegalan i da je ništavan. "Ako administracija SAD želi da se protivi međunarodnom pravu, ona čini nešto nelegalno", dodao je on, izrazivši nadu da se neće raditi ništa.

Mnogi kandidati davali su, kako je rekao, ista izborna obećanja ali ih nisu primijenili jer ono što radiš za vreme kampanje je jedna stvar ali kada je potrebno da se suočiš sa legalnošću onda je to nešto drugo.

Tokom kampanje za predsjedničke izbore Tramp i neki njegovi savjetnici su najavili da će, ukoliko postane predsjednik, njegova administracija priznati ujedinjeni Jerusalim kao glavni grad Izraela i primijeniti odluku Kongresa SAD da premjesti ambasadu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je osvojena i Zapadna obala i pojas Gaze. Palestinci namjeravaju da na tim teritorijama osnuju svoju državu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Tramp je rekao izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da će premjestiti ambasadu kada su se njih dvojica sastali u septembru u Njujorku, navodi izraelski list Harec. Trampov savjetnik Džejson Grinblat ponovio je taj stav u intervjuu za izraelski vojni radio u četvrtak.

Međutim, krajem nedjelje se činilo da ljudi oko Trampa "uzmiču" u odnosu na takvo obećanje. Savjetnik za spoljnu politiku Valid Fares se uzdržao od ponavljanja obećanja u intervjuu za BBC i rekao da je Tramp mislio da će se ambasada premjestiti u Jerusalim ako se o tome postigne konsenzus.

Zamjenik portparola Stejt departmenta Mark Toner rekao je na brifingu za novinare da administracija SAD, bilo da je demokratska ili republikanska, nikada nije priznala suverenitet ni jedne zemlje nad Jerusalimom i da su od 1995. i republikanski i demokratski predsednici uložili veto na premještanje.

Bonus video: