Fridman: Tramp će biti prijatelj kakvog Izrael nije do sada vidio

"Mi znamo kako se Obama odnosio prema premijeru Izraela i kako je (Hilari) Klinton grdila premjera… mi ćemo nastaviti naprijed uz uzajamno poštovanje i uzajamnu ljubav i mnogo bolju budućnost za SAD i Izrael", rekao je Fridman
4 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2016. 19:54h

Izabrani predsednik SAD Donald Tramp biće prijatelj kakvog jevrejska država "nije do sada vidjela", izjavio je Trampov savjetnik za jevrejska i izraelska pitanja Dejvid Fridman za izraelski list "Džeruzalem post".

Fridman, kopredsjednik Savjetodavnog komiteta za Izrael je to rekao nakon Trampovog pobjedničkog govora u Njujorku. On je objasnio da će neprijateljstvo koje je postajalo između Vašingtona i Jerusalima, dok je predsjednik bio Barak Obama, potpuno nestati pod rukovodstvom Trampa.

"Nivo prijateljstva između SAD i Izraela će nastaviti da raste, kao nikada prije i biće bolje nego ikad, čak i nego što je bilo pod republikanskom administracijom", rekao je Fridman, navodno jedan od vodećih kandidata za novog ambasadora SAD u Izraelu.

On tvrdi da će jedan od prvih poteza nove administracije biti da slijedi obećanje u kampanji koje je dala Trampova kćerka Ivanka u oktobru o premještanju ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

"Bilo je to obećanje u kampanji i namjera je da se ispuni. Vidjećemo sasvim različit odnos između Amerike i Izraela u pozitivnom smislu" , rekao je Fridman. On je takođe nagovijestio i uklanjanje ograničenja na dodatni novac koje je predviđeno sporazumom o vojnoj pomoći u visini od 38 milijardi dolara Izraelu u roku od jedne decenije, potpisanom u septembru.

"Neprijatljstvo će nestati između Izraela i SAD. Mi znamo kako se Obama odnosio prema premijeru Izraela i kako je (Hilari) Klinton grdila premjera… mi ćemo nastaviti naprijed uz uzajamno poštovanje i uzajamnu ljubav i mnogo bolju budućnost za SAD i Izrael", rekao je Fridman.

Strani mediji u međuvremenu komentarišu da izraelski ministri i političke ličnosti sada čekaju da se ta obećanja iz Trampove kampanje što prije ispune, da se odustane od decenijske politike SAD i prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela. Palestinci međutim u istočnom dijelu tog grada namjeravaju da proglase glavni grad svoje buduće države.

Izrael je okupirao istočni Jerusalima u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Bonus video: