KAKO JE OMAŠILO ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA

Pobjeda Trampa lekcija za analitičare, anketare i novinare

Analitičari su govorili o neočekivanoj snazi Trampa u seoskim oblastima, a urednik na televiziji NBC Brajan Vilijams ukazao je na neuspjeh prognozera da uzmu u obzir koliko je bilo znakova na travnjacima koje Amerikanci postavljaju u svojim dvorištima, a koji u bili s imenom Trampa, nasuprot znakovima s imenom demokratske kandidatkinje
9 komentar(a)
Tramp Klinton, Foto: Reuters
Tramp Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2016. 10:29h

Preokret i iznenađenja obilježili su izbornu noć u SAD, a pobjeda Donalda Trampa na izborima za američkog predsjednika bila je još jedna lekcija analitičarima i novinarima da ne donose prerane zaključke, piše agencija Asošejted pres.

Oslanjajući se na ankete i istraživanja javnog mnjenja, televizijske mreže počele su izvještavanja o izborima s jedva prikrivenim ocjenama da će pobjediti kandidatkinja demokrata Hilari Klinton, sve dok nisu vidjeli prve stvarne rezultate glasanja koji su pokazivali drugačije.

Dramu tokom izborne večeri pratile su desetine miliona Amerikanaca. Rezultati nisu bili poznati ni kada je prošla ponoć, ali su tada mnogi televizijski izvještači promjenili priču i počeli da govori da je veoma vjerovatno da će pobjediti Tramp.

Konačan rezultat izbora bio je stroga lekcija za anketare, od kojih su samo malobrojni predvidjeli Trampovu pobedu, kao i za medijske urednike i holivudske zvezde, koje su gotovo jednoglasno stale uz Hilari Klinton.

"Sjedim ovdje iznenađena činjenicom da smo bili iznenađeni ovim, u kampanji punoj iznenađenja", izjavila je novinarka ABC Sesilija Vega.

Analitičari su govorili o neočekivanoj snazi Trampa u seoskim oblastima, a urednik na televiziji NBC Brajan Vilijams ukazao je na neuspjeh prognozera da uzmu u obzir koliko je bilo znakova na travnjacima koje Amerikanci postavljaju u svojim dvorištima, a koji u bili s imenom Trampa, nasuprot znakovima s imenom demokratske kandidatkinje.

"Ovo je revolt nezaštićene klase protiv zaštićene klase elite", ocjenila je politička komentatorka Foks njuza Monika Krouli.

Popularni blog "upshot" na vebsajtu Njujork tajmsa, koji je mjerio koliko svaki kandidat ima šanse da pobjedi, u utorak je Hilari Klinton davao 86 odsto šansi, a do večeri je za Trampa predviđao skoro sigurnu pobjedu.

Televizijske mreže tokom izveštavanja o izborima praktično nisu uopšte razmatrali mogućnost da Hilari Klinton izgubi izbore.

Iako televizije nisu objavljivale da je Hilari Klinton u utorak popodne, prema istraživanjima, vodila u svih sedam ključnih država, teško je bilo ne primjetiti ta predviđanja u izveštavajima novinara, navodi AP.

Novinarka Foksa je u intervjuu malo poslije 14 časova postavila Trampu četiri pitanja o tome šta će uraditi ako izgubi.

Pomoćnik Republikanskog nacionalnog komiteta Šon Spajser izjavio je da će Tramp dobiti više glasova elektora nego oba protivnika Baraka Obame, a republikanski anketar Ed Rolins rekao je u 15 časova da će biti potrebno čudo da Tramp pobjedi.

Dopisnica CNBC Brajana Kilar koja je pratila kampanju Hilari Klinton rekla je malo posle 17 časova da su u njenom štabu sigurni u pobedu.

Pet sati kasnije, ona je mogla da vidi zapanjena lica u izbornom štabu demokratske kandidatkinje, a raspoloženje se promenilo i nekoliko ulica dalje, u izbornom štabu Donalda Trampa.

Čak i pre zatvaranja birališta bilo je upozorenja da se ne donose preuranjeni zaključci.

"Molim vas, imajute na umu, izlazne ankete se mogu okrenuti brže nego perje u tornadu", rekao je bivši voditelj televizije CBS Den Rader.

Preporučujemo za Vas