Slovenka prva dama SAD

Bila je uz supruga kada je prošle godine u njujorškom Tramp Taueru objavio da će se kandidovati za predsjednika, ali od tada pa gotovo sve do samog kraja kampanje Melanija se sklonila u drugi plan i rijetko dolazila na njegove skupove. Zaštitila je supruga kada je objavljen video snimak na kojem prostački govori o ženama. Kazala je da njen suprug "poštuje žene i daje im istu priliku" kao muškarcima
80 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2016. 10:54h

Melanija Tramp naslijediće u junuaru Mišel Obamu kao američka prva dama.

Za svoj put do Bijele kuće može da zahvali jednom slučajnom susretu 1987. u glavnom gradu njene rodne Slovenije.

"Odlazio sam sa modne revije u Ljubljani i vidio je ispred zgrade. Vjerovatno je čekala prijateljicu", ispričao je za ageniju Rojters slovenački fotograf Stane Jerko.

"Zapazio sam je jer je bila visoka i mršava. Prišao sam joj i predložio probno fotografiranje".

Rezultat su bile crno-bijele fotografije 17-godišnje Melanije Knavs koje su pokrenule njenu manekensku karijeru. One će je odvesti do Milana i Njujorka, gdje će se na jednoj zabavi 1998. sresti sa Donaldom Trampom.

Iako njena priča ipak nije bila doslovno od trnja do zvijezda, život koji ima kao supruga američkog multimilijardera daleko je od njenih skromnih korijena u Sloveniji, prenosi Hina.

Stanovnici gradića Sevnice u jugoistočnoj Sloveniji, gdje je Melanija odrasla, kažu da je njen otac prodavao auto djelove, a majka radila kao šnajderica u habrici dječje odjeće. Neki mediji navode i da joj je otac bio član komunističke partije, kao i mnogi drugi u socijalističkoj Jugoslaviji, ali potvrde za to nema.

Iz Trampove kampanje nude malo drugačiji pogled na Melanijino djetinjstvo i tvrde da je počela da se bavi manekenstvom već u petoj godini, da joj je otac bio menadžer u automobilskoj kompaniji, a majka modna dizajnerika.

"Otac joj nikad nije bio komunista", kazala je za Rojters portparolka Trampove kampanje.

"Kada sam vidjela za koga se udala primijetila sam sličnost između Trampa i njenog oca", kaže prijateljica iz djetinjstva Mirjana Jelančič.

"Ima fizičke sličnosti, a obojica su radoholičari. Mislim da je u njemu pronašla srodnu dušu, nekoga sa kim se osjeća sigurno".

Melanijini roditelji i dalje žive u porodičnoj kući sa malim dvorištem i nekoliko stabala voćki, iako mnogo vremena provode u SAD-u, gdje im živi i druga kćerka Ines.

Jelančič se sjeća da je Melanija bila uzorna učenica, posebno zainteresovana za umjetnost, istoriju i geografiju.

"Voljela je da čita. Uvijek je nosila knjige sa sobom", govori Jelančič.

"Ali se sjećam da je u kući imala sprave za vježbanje i održavala tijelo u formi".

"Voljela je i lijepu odjeću i znala je kako da je nosi. Bila je odlična u osvježavanju starih stvari. Bilo mi jasno da će raditi u modnoj industriji iako nikada nije govorila da želi da bude model", rekla je Jelančič

U Ljubljani je počela da se bavi manekenstvom pošto je osvojila titulu prve pratilje Mis Slovenije 1992.

"Ispočetka je bila sramežljiva, ali je brzo učila i iskazivala interes za svaku pojedinost fotografisanja", rekao je Jerko.

Bila je uz supruga kada je prošle godine u njujorškom Tramp Taueru objavio da će se kandidovati za predsjednika, ali od tada pa gotovo sve do samog kraja kampanje Melanija se sklonila u drugi plan i rijetko dolazila na njegove skupove.

Zaštitila je supruga kada je objavljen video snimak na kojem prostački govori o ženama. Kazala je da njen suprug "poštuje žene i daje im istu priliku" kao muškarcima.

Jerko, danas 78-godišnjak, i dalje čuva Melanijine fotografije i siguran je da će biti srećna što joj je suprug postao predsjednik.

"Mislim da je vrlo ponosna na njegova dostignuća, a vjerujem i da sam ja nešto zaslužan za njen uspjeh", rekao je Jerko.

Slavlje u Sevnicama

Trijumf Trampa slavljen je u kafićima u Sevnici, rodnom mjestu Melanije.

I premijer Slovenije Miro Cerar putem Twittera istakao je slovenačko porijeklo Melanije.

Galerija

Bonus video: