Ban: Rešenje kiparskog problema na dohvat ruke

Trenutni mirovni proces su, uz posredovanje UN, pre 17 mjeseci počeli lider kiparskih Grka Nikos Anastasijades i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži
2 komentar(a)
Ban ki Mun, Foto: EPA/Alberto Ortiz
Ban ki Mun, Foto: EPA/Alberto Ortiz
Ažurirano: 07.11.2016. 10:53h

Generalni sekretar UN ban Ki-mun izjavio je danas u Lozani da je rješenje kiparskog problema na dohvat ruke.

"Izgledi za rješenje su na dohvat ruke", rekao je Ban novinarima pred početak nove runde pregovora lidera podijeljenog Kipra pod okriljem UN.

Petodnevni pregovori koji su danas počeli smatraju se posljednjom dobrom šansom da se okonča jedna od najdugotrajnijih političkih kriza u svijetu, javlja AFP.

Ovo mediteransko ostrvo je podijeljeno od 1974, kada su turske trupe zauzele njegovu sjevernu trećinu kao odgovor na puč koji je inspirisala Atina težeći ka ujedinjenju sa Grčkom, navodi francuska agencija.

Trenutni mirovni proces su, uz posredovanje UN, pre 17 mjeseci počeli lider kiparskih Grka Nikos Anastasijades i lider kiparskih Turaka Mustafa Akindži.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun jasno je stavio do znanja da želi da konačan i trajan sporazum bude postignut prije nego što on ode sa funkcije krajem godine.

Posljednji put je značajan mirovni sporazum propao 2004, kada je predlog koji je iznio tadašnji šef UN Kofi Anan prihvatila većina kiparskih Turaka, ali su ga kiparski Grci jasno i glasno odbacili na referendumu.

Ovoga puta, sporazum će iziskivati teške kompromise kad je riječ o razmeni teritorija, zbog čega bi izvjestan broj kiparskih Turaka morao da bude iseljen iz svojih domova.

Anastasijades je prošle nedjelje pozvao obje strane da "iskoriste priliku", pozvavši na "napredak po pitanju teritorije koji bi omogućio konačno rješenje".

Akindži, čiju Tursku Republiku Severni Kipar priznaje samo Ankara, takođe je rekao da se napori u cilju razrješenja krize ne mogu nastavljati beskonačno.

"Ovo nije nešto o čemu možemo da poslije 50 godina raspravljamo još 50 godina. Svi su toga svjesni, uključujući UN", istakao je Akindži prošle nedjelje.

Dva lidera pokušaće da se u Lozani dogovore o unutrašnjoj granici između dvije buduće države, što bi omogućilo povraćaj nekih oblasti u sjevernom delu Kipra kiparskim Grcima, zaključuje francuska agencija.

Bonus video: