BLIŽE SE PREDSJEDNIČKI IZBORI U SAD

Tramp: Klintonovu štiti manipulatorski sistem

Tramp je ponovio da će Klinton biti "još dugo, dugo vremena pod istragom i da će se to najvjerovatnije okončati krivičnim suđenjem"
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2016. 06:31h

Kanidat republikanaca na predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp izjavio je da njegovog protivkandidata Hilari Klinton štiti "manipulatorski sistem" i da će ona "dugo vremena biti pod istragom".

Na mitingu u Minesoti, Tramp nije pominjao objavu direktora FBI Džejsma Komija koji je obavijestio Kongres da nije promijenio zaključke do kojih je došao u julu da Klinton nije počinila krivično djelo, kada je koristila privatni server za svoje imejl poruke dok je bila na položaju državne sekretarke.

Tramp je ponovio da će Klinton biti "još dugo, dugo vremena pod istragom i da će se to najvjerovatnije okončati krivičnim suđenjem".

"Klintonovu štiti manipulatorski sistem. Njoj ne bi trebalo da se dozvoli ni da se kandiduje za predsjednika", poručio je Tramp, prenio je AP.

Komijevo pismo je objavljeno nekoliko minuta prije nego što je Tramp izašao na binu.

U međuvremenu, dva dana pred američke predsjedničke izbore republikanac Donald Tramp i demokrata Hilari Klinton obilaze države, koje su ključne na ovim izborima gdje ulažu nastojanja u posljednji momenat da privuku pažnju neopredjeljenih birača i pronađu put do pobjede.

Nacionalne ankete i dalje ukazuju da Hilari Klinton, bivša američka državna sekretarka, tijesno vodi ispred, tajkuna nekretnina Donalda Trampa koji se prvi put kandidovao za taj položaj.

Većina analitičara predviđa pobedu Hilari Klinton u utorak. ali njena prednost u odnosu na Trampa nije nepremostiva što znači da i on ima šansu da dobije položaj u Bijeloj kući, ako u posljednjem trenutku kampanje osvoji pobjedu u tijesno neopredijeljenim državama i onima koje su tradicionalno favorizovale demokratske kandidate, navodi Glas Amerike.

Najnovije ankete ukazuju da Hilari Klinton vodi sa oko dva do tri odsto prednosti, mada je anketa Vašington posta i mreže ABC ukazala da Hilari vodi sa 48 prema 43 posto.

Međutim, na američkim predsjedničkim izborima se ne osvaja pobjeda glasovima birača već takozvanim Elektorskim glasovima, koji se od države do države stiču osvajanjem pobjede na osnovu većine glasova građana te države. Najveće države imaju najveći broj Elektorskih glasova i svakom kandidatu je za pobhedu potrebno bar 270 od ukupno 538 elektorskih glasova.

Preporučujemo za Vas