Tramp i Klinton predstavljaju dvije suprotstavljene Amerike

Tramp se nada da će mu sklonost muškaraca i radnika biti dovoljna da pobjedi Hilari Klinton koja uživa popularnost manjina, žena i fakultetski obrazovanih građana
4 komentar(a)
Donald Tramp, Hilari Klinton, Foto: Reuters
Donald Tramp, Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2016. 17:11h

Predsjednički kandidati u trci za Bijelu kuću - demokratkinja Hilari Klinton i republikanac Donald Tramp posljednjeg vikenda uoči izbora u SAD drže završne predizborne mitinge među dvije grupe radikalno suprotstavljenih Amerikanaca.

Tramp se nada da će mu sklonost muškaraca i radnika biti dovoljna da pobjedi Hilari Klinton koja uživa popularnost manjina, žena i fakultetski obrazovanih građana.

Ali i tri dana uoči izbora, ankete su od male koristi da bi šira javnost mogla da predvidi ishod glasanja.

Hilari Klinton (69) zadržala je neznatnu prednost od 2,3 odsto u odnosu na milijardera Trampa (70). Tramp se nada iznenadnom dobrom rezultatu u ključnim američkim saveznim državama, koji će biti od ključnog značaja za krajnji ishod izbora.

Oboje kandidata neumorno putuju po SAD, držeći posljednje predizborne mintinge na kojima izbore opisuje kao istorijsku priliku za promjene u zemlji.

Hilari Klinton danas putuje u Majami, a dan će završiti u Filadelfiji, koncertom pjevačice Kejt Peri.

Tramp je danas u Tampi, u Koloradu, potom u Sjevernoj Karolini i Nevadi.

Na strani demokratske kandidatkinje su se stavili pjevači Bijonse i Džej Zi koji ovog vikenda organizuju koncerte u Klivlendu, u Ohaju gdje su građani tradicionalni naklonjeni Demokratskoj stranci.

"Želim da moja ćerka raste u zemlji koju će voditi žena", rekla je Bijonse na početku koncerta pred 10.000 ljudi pretežno Afroamerikanaca.

Publiku na tom koncertu je pozdravila i Hilari Klinton.

Tramp je u isto vrijeme bio oko 450 kilometara od Klivlenda na skupu od oko 13.000 ljudi, pretežno bjelaca.

Agencija Frans ocijenila je da Trampovo biračko tijelo pretežno čine bjelci koji nemaju univerzitetsko obrazovanje, koji su mu se priklonili u strahu od gubitka društvenog položaja u SAD koje su etnički raznolike.

Bonus video: