Zaharova o Rasmusenovom "svjetskom policajcu": Odakle takva ropska psihologija?

Rasmusen je izrazio zabrinutost da bi kandidat republikanaca Donald Tramp mogao da postane predsjednik SAD, ocjenivši da bi to moglo da bude "veoma opasno za svijet"
67 pregleda 0 komentar(a)
Marija Zaharova, Foto: Instagram
Marija Zaharova, Foto: Instagram
Ažurirano: 03.11.2016. 15:00h

Zvanična predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je danas izjavu bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andersa foga Rasmusena o tome da SAD treba da budu "svjetski policajac", ocijenivši da je on daleko od demokratije.

"Podsjećam, ovaj čovjek je bio na čelu NATO-a. Pitate li se odakle takva ropska psihologija? Takve uzimaju u rukovodstvo međunarodnih organizacija, pod kontrolom Vašingtona, i promovišu političke elite Evrope. Koliko su daleko ovi ljudi sa malim slovima, koji maštaju o svjetskom policajcu, od demokratije. Nisam sigurna da oni znaju šta je to", napisala je Zaharova na Fejsbuku, prenosi Sputnjik.

Bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ranije je izjavio da, bez obzira kakvi budu rezultati predsjedničkih izbora u SAD, rukovodstvo te zemlje treba aktivnije da učestvuje u rješavanju svjetskih konflikta.

"Nama je potrebna Amerika u ulozi svjetskog policajca. Treba da uspostavimo vodeću ulogu Amerike u svijetu", rekao je bivši generalni sekretar NATO u intervjuu britanskoj televiziji "Skaj njuz".

Rasmusen je istakao da "super silama nije do odmora".

"Pogledajte okolo i vidjećete da je svijet u požaru: Sirija koju razdire rat, Irak pred raspadom, Libija - država koja ne postoji u Sjevernoj Africi, Rusija koja napada Ukrajinu i destabilizuje istočnu Evropu, Kina koja pokazuje mišiće, zemlja-otpadnik Sjeverna Koreja koja prijeti nuklearnim napadima", naveo je Rasmusen.

On je ocjenio da zbog svega toga postoji potreba za "međunarodnim policajcem koji će uspostaviti međunarodno pravo i poredak".

Prema riječima Rasmusena, američki predsjednik Barak Obama se veoma izuzetno protivi korišćenju i prijetnjama oružanih snaga u spriječavanju sukoba u svijetu.

Rasmusen je izrazio zabrinutost da bi kandidat republikanaca Donald Tramp mogao da postane predsjednik SAD, ocjenivši da bi to moglo da bude "veoma opasno za svijet".

Bonus video: