Muškarac godine je Bono Vox

Pedesetšestogodišnji pjevač i humanitarac je 2015. pokrenuo kampanju pod nazivom "Siromaštvo je seksističko", čiji je cilj pomoći najsiromašnijim ženama i djevojkama širom svijeta da dobiju bolji pristup obrazovanju, zdravstvenom sistemu, kako i šansu da se zaposle
89 pregleda 1 komentar(a)
Bono Vox, Foto: AP
Bono Vox, Foto: AP
Ažurirano: 02.11.2016. 11:35h

Uredništvo časopisa "Glamour" je objavilo da će Bono biti prvi muškarac u 36 godina, koliko časopis izlazi, koji će ponijeti titulu Muškarca godine, uz postojeću titulu Žene godine koja se redovno dodjeljuje.

Na internet stranici, časopis objašnjava da već godinama izbjegavaju da uključe muškarce u izbor "jer socijalnu grupu kojom se bavimo i koju slavimo - čine samo žene".

Ali kada "velika muška rok zvijezda koja u životu može da čini što god želi, odluči da se fokusira na prava žena i djevojaka širom svijeta... to je za veliku pohvalu. Veoma smo ponosni što Bona možemo proglasiti Muškarcem godine", stoji u objašnjenju uredništva časopisa.

Pedesetšestogodišnji pjevač i humanitarac je 2015. pokrenuo kampanju pod nazivom "Siromaštvo je seksističko", čiji je cilj pomoći najsiromašnijim ženama i djevojkama širom svijeta da dobiju bolji pristup obrazovanju, zdravstvenom sistemu, kako i šansu da se zaposle.

Kampanja djeluje u sklopu nevladine organizacije ONE čiji je Bono suosnivač. Od 2004. njeno djelovanje je fokusirano na borbu protiv siromaštva i bolesti u Africi.

Organizacija je ranije istakla da žene i dalje čine dvije trećine nepismenih u svijetu.

Bono je zahvalio "Glamouru" na nagradi, kazavši da se "bitka za jednakost može dobiti jedino ako se u njoj uz žene angažuju i muškarci".

"U velikoj smo mjeri odgovorni za ovaj problem, zbog čega moramo zajedno sarađivati da bi ga riješili", smatra pjevač.

Ovogodišnje Žene godine su američka pjevačica Gwen Stefani, američka olimpijka Simone Biles, tri osnivačice pokreta "Crni životi vrijede", predsjednica MMF-a Kristin Lagard, američka pop zvijezda Zendaya, italijanska modna dizajnerka Miuccia Prada, jezidska aktivistkinja za ljudska prava Nadia Murad i plus size model Ashley Graham.

Nagrade će se dodijeliti 14. novembra na svečanosti u Los Anđelesu.

Bonus video: