"DALJE POGORŠANJE NIJE NIKOME U INTERESU"

Patrušev: Odnosi sa SAD će se, prije ili kasnije, normalizovati

"Ko što nedavna istorija pokazuje, odnosi između Rusije i SAD će se prije ili kasnije vratiti u normalu, utoliko više jer dalje pogoršanje nije u interesu ni Moskve, ni Vašingtona", rekao je Patrušev, a prenosi Rojters
67 pregleda 1 komentar(a)
Nikolaj Patrušev, Foto: Wikipedia
Nikolaj Patrušev, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 01.11.2016. 08:44h

Dalje pogoršanje odnosa Moskve i Vašingtona nije u interesu nijedne od strana, izjavio je danas Nikolaj Patrušev, sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije.

"Ko što nedavna istorija pokazuje, odnosi između Rusije i SAD će se prije ili kasnije vratiti u normalu, utoliko više jer dalje pogoršanje nije u interesu ni Moskve, ni Vašingtona", rekao je Patrušev, a prenosi Rojters.

On je, kako je prenio Tas s, dodao da je Rusija spremna da sarađuje sa SAD, ali da su Amerikanci stavili Moskvu, kako je rekao, u istu ravan sa virusom ebole i teroristima Islamske države.

"Spremni smo da sarađujemo sa našim američkim kolegama, pod uslovom da je naša saradnja zasnovana na ravnopravnosti i poštovanju interesa. Rusija je, međutim, na listi najvećih pretnji američkoj nacionalnoj bezbjednosti. Ne možemo a da se ne pitamo šta je navelo Vašington da misli da Rusiju može da stavi u istu ravan sa Islamskom državom i virusom ebole", rekao je Patrušev.

On takođe smatra da je problematičan i način na koji SAD namjeravaju da odgovore na takozvane ruske prijetnje.

"Na primjer, oni su rasporedili svoje raketne odbrambene sisteme blizu naših granica. Ti sistemi mogu biti upotrebljeni za lansiranje krstarećih raketa koje mogu da pokriju mnoga ruska strateška infrastrukturna postojenja", kaže Patrušev.