Francuska proglasila kraj misije u Centralnoafričkoj Republici

Le Drian je rekao da će u zemlji ostati 350 francuskih vojnika opremljeni s bespilotnim izviđačkim letjelicama, od kojih će 100 vojnika biti u mirovnoj misiji UN (MINUSCA)
0 komentar(a)
Francuska zastava, Foto: Shuterstock
Francuska zastava, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 31.10.2016. 16:20h

Francuski ministar odbrane Žan-Iv le Drian danas je zvanično označio kraj francuske trogodišnje vojne misije u Centralnoafričkoj Republici koja će od sada biti samo pod zaštitom misije UN.

"Francuska misija Sangaris u Centralnoafričkoj Republici je završena", rekao je Le Diran na ceremoniji u vojnoj bazi Mpoko.

Le Drian je rekao da će u zemlji ostati 350 francuskih vojnika opremljeni s bespilotnim izviđačkim letjelicama, od kojih će 100 vojnika biti u mirovnoj misiji UN (MINUSCA).

Ta misija ima oko 12.000 vojnika i do sada je sarađivali s francuskom misijom koja je bila odvojena.

Francuska je imala ukupno 1.600 vojnika u Centralnoafricckoj Republici u okviru operacije "Sangaris". Vojnici su došli na osnovu odluke SB UN od 5. decembra 2013. kojom je odobrena zajednička vojna akcija francuskih i afričkih trupa da bi se okončao građanski rat.

Francuski vojnici su imali zadatak da ponovo uspostave bezbjednost, zaštite stanovništvo i garantuju humanitarnu pomoć u toj zemlji zahvaćenoj međuverskim nasiljem od marta 2013. godine, kada je vlast preuzela koalicija raznorodnih, ali uglavnom muslimanskih pobunjeničkih grupa.

Bonus video: