Moldavci na predsjedničkim izborima odlučuju - EU ili Rusija

AFP navodi da su današnji izbori u Moldaviji viđeni kao borba pristalica bližih odnosa sa Rusijom i onih koji traže pridruživanje EU
228 pregleda 1 komentar(a)
Moldavija, Foto: EPA
Moldavija, Foto: EPA
Ažurirano: 30.10.2016. 14:55h

Stanovnici Moldavije, države koja je nekada bila republika Sovjetskog saveza, danas su izašli na prve predsjedničke izbore na kojima direktno biraju šefa države još od 90-ih godina prošlog vijeka.

AFP navodi da su današnji izbori u Moldaviji viđeni kao borba pristalica bližih odnosa sa Rusijom i onih koji traže pridruživanje EU.

Agencija podsjeća da je ova krizom pogođena država od 3,5 miliona ljudi koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije najsiromašnija zemlja u Evropi i da se nosila sa nizom koruptivnih skandala na visokom nivou koji su zasijenili današnje glasanje.

AFP navodi da glavni takmaci na izborima, socijalistički kandidat Igor Dodon i bivša ministarka obrazovanja koja se zalaže za pridruživanje EU Maja Sandu, predstavili dijametralno suprotstavljene vizije budućnosti zemlje: pozivanjem na dublje veze i jačanje trgovine sa Moskvom ili obavezivanjem na put koji vodi ka Evropi.

Bonus video: