Ne jenjava nasilje u Centralnoafričkoj Republici: Za dva dana ubijeno 25 ljudi

Snage UN su osudile naoružani napad koji su u petak popodne izvele naoružane grupe protiv osam njihovih pripadnika, dok su išli ka aerodromu u Bambariju. U tom napadu jedno sedmogodišnje dijete je povrijeđeno i njega liječe plavi šljemovi iz Mauritanije
53 pregleda 0 komentar(a)
Centralnoafrička Republika, Foto: Reuters
Centralnoafrička Republika, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2016. 11:30h

Najmanje 25 ljudi, među kojima šest žandarma, poginulo je u posljednja dva dana u sukobima naoružanih grupa u Centralnoafričkoj Republici, saopštile su danas snage UN u toj zemlji (Minuska).

Kako se navodi u saopštenju šest žandarma i četiri civila ubijeno je juče ujutru u zasjedi na putu između gradova Bambarija i Grimarija.

Bambari je 250 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada zemlje Banguija. Prethodno veče u sukobima naoružanih grupa poginulo je 15 ljudi, a više ih je ranjeno u mjestima u okolini Bambarija.

Snage UN su osudile naoružani napad koji su u petak popodne izvele naoružane grupe protiv osam njihovih pripadnika, dok su išli ka aerodromu u Bambariju. U tom napadu jedno sedmogodišnje dijete je povrijeđeno i njega liječe plavi šljemovi iz Mauritanije.

U saopštenju se dodaje da svaki napad na plave šljemove može dovesti do krivičnog gonjenja u međunarodnim sudovima.

Centralnoafrička Republika još izlazi iz haosa građanskog rata koji je izbio 2013. kada su bivšeg predsjednika Fransoa Boziza srušili većinski muslimanski pobunjenici, što je dovelo do kontraofanzive hrišćanskih milicija.

Intervencijom francuskih snaga i UN snaga okončani su masakri, ali još nema bezbjednosti i stabilnosti u ovoj siromašnoj afričkoj zemlji.

Sama mirovna misija je optuživana za seksualno zlostavljanje što je dovelo do istrage UN. Kritika misije od 13.000 ljudi su ojačale u poslednje vreme i stanovništvo ih optužuje da ne čine dovoljno da ih zaštite.

U napadima naoružanih grupa posljednjih nedjelja je ubijeno više desetina ljudi.

Bonus video: