SAD poziva Kinu: Prestanite da uvozite ugalj iz Sjeverne Koreje

SAD traže da UN novim sankcijama blokiraju privredu Sjeverne Koreje i primoraju sjevernokorejskog vođu Kim Džong Una da odustane od nuklearnih i raketnih programa
1 komentar(a)
Kina, Sjeverna Koreja, Foto: Shutterstock
Kina, Sjeverna Koreja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.10.2016. 10:26h

Jedan visoki američki zvaničnik pozvao je Kinu da prekine uvoz uglja iz Sjeverne Koreje koji, po ocjeni Vašingtona, pruža ključnu finansijsku podršku toj izolovanoj zemlji.

Zamjenik državnog sekretara SAD Antoni Blinken rekao je danas uoči razgovora s kineskim zvaničnicima u Pekingu da je kineski uvoz uglja iz Sjeverne Koreje prošle godine donio milijardu dolara prihoda Pjongjangu.

SAD traže da UN novim sankcijama blokiraju privredu Sjeverne Koreje i primoraju sjevernokorejskog vođu Kim Džong Una da odustane od nuklearnih i raketnih programa.

Sjeverna Koreja je ove godine izvela dvije nuklearne probe i 24 raketne, čime je pokazala da napreduje ka svom cilju - da se osposobi da gađa SAD raketama s nuklearnim bojevim glavama.

Kina je jedina saveznica Sjeverne Koreje i ključni izvor deviza potrebnih severnokorejskim vlastima za razvoj naoružanja. Procijenjeno je da oko 90 odsto sjevernokorjeske trgovine prolazi preko Kine.

Peking je aprila ove godine pristao da prekine uvoz uglja i ruda iz Sjeverne Koreje u okviru UN sankcija uvedenih protiv te zemlje, ali je uveo takozvanu humanitarnu klauzulu, po kojoj se dozvoljava da i dalje kupuje ugalj ako se pokaže da njegova prodaja doprinosi obezbjeđivanju sredstava za život sjevernokrejskog naroda.

Međutim, zamjenik državnog sekretara SAD Blinken je danas rekao novinarima da je kineski uvoz iz Sjeverne Koreje zapravo porastao.

"Njihov pristup je bio da je trgovina ugljem dozvoljena, osim ako može da se pokaže da ide u program naoružanja", rekao je Blinken i ocijenio da se tu radi o iskrivljenju humanitarne klauzule.

Bonus video: