Putin: Obnavljanje vazdušnih na Alep za sada nije neophodn

Žestoke borbe izbile su u i oko Alepa, pošto su pobunjenici opkoljeni u istočnom dijelu tog sirijskog grada najavili ofanzivu da bi probili opsadu vladinih snaga, javljaju agencije
60 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2016. 17:12h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je saopštio da predsjednik Rusije Vladimir Putin vjeruje da obnavljanje vazdušnih na sirijski grad Alep za sada nije neophodno.

"Putin odbacuje obnavljanje napada kako bi se dalo vremena SAD da razdvoje umjerenu opoziciju od terorističkih grupa i omoguće ekstremistima i civilima da napuste Alep", kazao je Peskov, a prenosi Rojters.

Peskov je dodao da "Rusija ipak zadržava pravo na korišćenje svih svojih sredstava i sile kako bi pomogla sirijskoj vojsci".

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo danas da je Generalštab ruske vojske zatražio od predsjednika Putina dozvolu za obnavljanje vazdušnih napada na ekstremiste u istočnom sirijskom gradu Alepu nakon desetodnevnog zatišja.

Ministarstvo je kao obrazloženje navelo jačanje aktivnosti ekstremista i nastavak stradanja civila, prenosi Rojters informaciju ruske agencije Interfaks.

Žestoke borbe izbile su danas u i oko Alepa, pošto su pobunjenici opkoljeni u istočnom dijelu tog sirijskog grada najavili ofanzivu da bi probili opsadu vladinih snaga, javljaju agencije.

Napad je započeo ispaljivanjem stotina raketa po zapadnom dijelu grada, koji je pod kontrolom vladinih snaga, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U početnim napadima je najmanje 15 civila ubijeno, a na desetine povrijeđeno, navela je ta opoziciona grupa sa sjedištem u Londonu.

Pobunjenici su u svojoj ofanzivi pribjegli i samoubilačkim akcijama.

Kako javlja AP, u gradu se čuje i dejstvo sirijskih i ruskih vojnih aviona koji gađaju položaje pobunjenika.

To je drugi pokušaj pobunjenika da razbiju opsadu. Oni su u avgustu otvorili koridor na istočnom obodu Alepa.

Rakete su ispaljene i na vladine položaje istočno od Alepa, uključujući vojnu vazduhoplovnu bazu Najrab.

Rakete su ispaljene i na provinciju Latakija, na oblast u blizini ruske baze Hmeim.

Bonus video: