Politiko: Bajden bi mogao biti novi šef diplomatije SAD

Zvaničnih razgovora o tome nije bilo, navodi ovaj mediji i dodaje da bi izborom Bajdena, on mogao da zaokruži višedecenijsku karijeru senatora
0 komentar(a)
Džo Bajden, Foto: Reuters
Džo Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2016. 15:10h

Aktuelni potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden mogao bi postati šef američke diplomatije, ukoliko na novembarskim predsjedničkim izborima pobijedi kandidat demokrata Hilari Klinton.

Politiko piše da bi Bajden bio odličan ministar, a izborni štab Hilari Klinton, iako fokusiran na izbornu pobjedu, dosta vremena provodi u iznalaženju načina kako da Bajdena ubijede da prihvati tu ponudi.

Zvaničnih razgovora o tome nije bilo, navodi ovaj mediji i dodaje da bi izborom Bajdena, on mogao da zaokruži višedecenijsku karijeru senatora, zatim dva mandata kao potpredsjednik SAD i najbliži saradnik Baraka Obame.

Podsjeća se da je Bajden već bio angažovan u diplomatskim misijama.

U avgustu je putovao u Latviju na samit NATO-a kako bi uvjerio saveznike da su izjave Donalda Trumpa o ovom vojnom savezu irelevantne. Takođe, i on sam izrazio je ne jednom želju da ostane u novoj administraciji i "doprinese domaćoj i spoljnooj politici SAD".

Ukoliko, pak, do toga ne dođe, Bajden je rekao da će pisati možda knjigu, te da to svakako neće biti bestseler.

Razmišljanja su da, ukoliko Klintonova pobijedi, u njenoj administraciji budu Talbot Strobe, Nikolas Berns.

Bonus video: