Dogovorena zaštita prostranog Antarktika

Rosovo more čini svega dva odsto Južnog okeana, ali je dom za 38 odsto adelijskih pingvina na svijetu, 30 odsto ukupnog broja antraktičkih burnica i oko šest odsto svjetske populacije antarktičkih malih kitova
0 komentar(a)
pingvin, adelijski pingvin, Foto: Shutterstock.com
pingvin, adelijski pingvin, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.10.2016. 07:26h

Delegati iz 24 zemlje i Evropske unije (EU) složili su se da Rosovo more na Antarktiku postane prvo morsko zaštićeno područje na svijetu.

Oko 1,57 miliona kvadratnih kilometara Južnog okeana dobiće zaštitu od komercijalnog izlova ribe na period od 35 godina, prenosi BBC.

Borci za zaštitu prirode pozdravljaju ovaj potez i kažu da je riječ o najiskonskijem morskom ekosistemu na Zemlji. Nadaju se da će to biti prva od mnogo sličnih zona u međunarodnim vodama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na sastanku u australijskom gradu Hobartu Komisija za očuvanje antarktičkih morskih živih resursa (CCAMLR) se jednoglasno složila da Rosovo more označi kao zaštićeno područje, nakon višegodišnjih pregovora, objavio je ministar vanjskih poslova Novog Zelanda, Murray McCully.

Rosovo more čini svega dva odsto Južnog okeana, ali je dom za 38 odsto adelijskih pingvina na svijetu, 30 odsto ukupnog broja antraktičkih burnica i oko šest odsto svjetske populacije antarktičkih malih kitova.

Bonus video: