Liberman: Izrael će uništiti Hamas u narednom ratu

Izraelska vojska je u ljeto 2014. godine 50 dana ratovala protiv Hamasa. U tom ratu poginulo je više od 2.200 Palestinaca, mahom civila, dok je na izraelskoj strani ubijeno 73 ljudi, najviše vojnika
0 komentar(a)
Avigdor Liberman, Foto: Beta/AP
Avigdor Liberman, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.10.2016. 10:37h

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman zaprijetio je "potpunim uništenjem" Hamasa u budućem ratu ali je za današnji palestinski list Al-Kuds rekao da Izrael nema interesa da povede novu ofanzivu u pojasu Gaze.

Taj lider nacionalističke partije Izrael naš dom (Israel bejtenu) obećao je s druge strane u svom prvom intervjuu za jedan palestinski list da će Izrael biti prvi koji će rehabilitovati pojas Gaze, ukinuti blokadu i izgraditi ključnu ekonomsku infrastrukturu na palestinskoj teritoriji, kao što su luka i aerodrom, ako prestane ispaljivanje raketa i izgradnja tunela za napade na Izrael.

Izraelski zvaničnici su i ranije izrazili podršku za pomoć u izgradnji luke u pojasu Gaze, sve dok Izrael ima mogućnost da je nadgleda kako bi se spriječio uvoz oružja, podsjeća izraelski list Tajms of Izrael.

Libermanov intervju objavljen je istog dana kada su se oglasile sirene duž granice s pojasom Gaze, nakon što je ispaljena raketa sa te palestinske teritorije. Raketa je pala u pojas Gaze. Ako Izrael bude natjeran u još jedan rat protiv islamskog Hamasa koji kontroliše Gazu, biće to Hamasov posljednji rat, upozorio je Liberman. "Mi ćemo ga potpuno uništiti", rekao je on.

Izraelska vojska je u ljeto 2014. godine 50 dana ratovala protiv Hamasa. U tom ratu poginulo je više od 2.200 Palestinaca, mahom civila, dok je na izraelskoj strani ubijeno 73 ljudi, najviše vojnika.

Međutim, Izrael nema interesa da ponovo osvaja pojas Gaze, odakle je evakuisao civile i povukao vojsku 2005. godine u okviru unilateralnog povlačenja, objasnio je Liberman. Ta izjava je suprotna njegovom ranijem pozivanju na ponovnu okupaciju pojasa kako bi se zauvek zaustavilo prekogranično raketiranje.

Liberman je u intervjuu takođe optužio Hamas da je investirao više od pola milijarde dolara u vojnu infrastrukturu Gaze u poslednjim godinama, dok obnova palestinskih domova uništenih u pomenutom ratu s Izraelom teče jako sporo.

Izraelski ministar odbrane je ujedno izrazio podršku rješenju o dvije države za okončanje decenijskog sukoba dva naroda i ponovio svoju ideju o kontroverznom transferu izraelskih Arapa i gradova u kojima žive u Izraelu budućoj palestinskoj državi, dok bi Izrael zadržao glavne blokove jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

On je i ranije pozivao da se granice dvije države odrede tako da se isključi maksimalan broj Palestinaca koji čine petinu od 8,5 miliona Izraelaca i da uključe što je više moguće Izraelaca, koji žive u jevrejskim naseljima.

Liberman je takođe kritikovao palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa što ne donosi teške odluke i ne sklapa mir s Izraelom. On misli da bi Abas bio poražen kada bi palestinski izbori sada bili održani. Ono što je Liberman rekao uglavnom se poklapa s ocjenom jednog neimenovanog izraelskog odbrambenog zvaničnika koji je u junu izjavio da Izrael ne teži još jednom ratu ali da je "Hamas rastuća prietnja" i sukob je neizbježan.

Bonus video: