Mornar je četiri godine bio zatočenik pirata: "Jedeš pacove, kuvaš ih"

Arnel Balbero kaže da su bili prisiljeni da jedu sve što bi dohvatili, a pirati su im davali veoma malu količinu vode
0 komentar(a)
Mornari oslobođeni od pirata, Foto: Reuters
Mornari oslobođeni od pirata, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2016. 10:17h

Jedan od 26 mornara koji su u oslobođeni nakon što su četiri godina bili u zatočeništvu somalijskih pirata govorio je za BBC o strašnim uslovima u kojima su preživljavali.

Arnel Balbero kaže da su bili prisiljeni da jedu sve što bi dohvatili, čak i pacove, a pirati su im davali veoma malu količinu vode.

“Jedi sve, čak i ako ti se ne sviđa, gladan si pa pojedeš. Jedeš pacove, kuvaš ih“, rekao je on za BBC, a prenosi B92.

Balbero kaže da se nakon oslobađanja osjeća kao “hodajući mrtvac“ i da mu je vrlo teško da se vrati u život. Kaže, pirati su ih tretirali kao životinje.

Mornari su pušteni nakon što je plaćena otkupina, a međunarodni pregovarači koji su bili uključeni u cijelu priču kažu da to "predstavlja kraj ropstva za posljednje mornare koji su oteti u Somaliji za vrhunca piratskog razdoblja."

Zatočeni mornari plovili su na FV Naham 3, tajvanskom ribarskom brodu otetom i zaplijenjenom u martu 2012. Brod je kasnije potopljen, a posada zadržana radi isplate otkupnine. Oni pak većinom dolaze iz Vijetnama, Tajvana, Kambodže, Indonezije, Kine i Filipina.

Bil Husein, somalijski pirat, kazao je da je isplaćeno 1,5 miliona američkih dolara kao otkupnina za puštanje mornara, prenosi Gardijan. Ta tvrdnja ipak nije potvrđena.

Mornari, njih 26, nakon četiri godine u zatočeništvu, vratiće se kućama, rekao je Džon Stid, američki koordinator za podršku otetih. Zanimljivo, samo jedna grupa taoca provela je duže vremensko razdoblje u piratskom zatočeništvu i to - 1672 dana, kaže Stid.

"Njihovo stanje je razumljivo, s obzirom na to šta su sve prošli ... Proveli su preko četiri i po godine u zastrašujućim uslovima i daleko od svojih porodica," kaže Stil. Jedan član posade poginuo je za vrijeme napada otmičara na brodu, a dvoje su preminuli od bolesti u zatočeništvu.

Piratstvo na somalijskoj obali smatralo se ozbiljnom prijetnjom međunarodnoj pomorskoj saobraćajnoj industriji, ali napadi su se značajno smanjili posljednjih godina nakon što je na brodovima angažovana oružana straža, a i EU je uključila svoje pomorske snage i povećala patrole na tom području. Ni jedan trgovački brod nije otet od 2012., ali prijetnja piratstva i dalje ostaje, kaže Stil.

Bonus video: