UN: Više od 4.000 civila napustilo Mosul, djeci prijeti kidnapovanje, seksualno nasilje...

Američki ministar odbrane Ešton Karter stigao je u Erbil da bi se uvjerio kako napreduju borbe protiv Islamske države na sjeveru Iraka
0 komentar(a)
Kurdi, Mosul, Foto: Reuters
Kurdi, Mosul, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2016. 12:09h

Više od 4.000 ljudi pobjeglo je sa šireg područja Mosula otkad je počela masivna vojna operacija za zauzimanje tog iračkog grada od terorističke Islamske države, saopštio je danas UNICEF.

Predstavnik te organizacije za Irak Piter Hokins nije mogao da navede tačan broj izbjeglih, ali je naveo da su u najmanje jednom izbjegličkom kampu uslovi za boravak djece "veoma, veoma loši", prenijela je agencija AP.

On je istakao da su timovi UNICEF-a civilima dostavili vodu i druge zalihe, za koje se očekuje da će biti dovoljni za sedam dana.

Ta organizacija UN-a je civilima u Mosulu takođe obezbijedila vakcine protiv dječje paralize i malih boginja, koje im nisu bile dostupne više od dvije godine, koliko su bili pod kontrolom Islamske države.

UNICEF planira da pomogne više od 784.000 ljudi, uključujući oko pola miliona djece.

Hokins je upozorio da su djeca u i oko Mosula u opasnosti da poginu ili budu ranjena u borbama, kao i da im prijeti seksualno nasilje, kidnapovanje i regrutovanje od strane naoružanih grupa.

Kurdske snage pokrenule su novu ofanzivu na Mosul, u sklopu velikog plana za oslobađanje tog grada od ekstremista Islamske države.

Ofanziva je pokrenuta rano jutros na dva fronta na sjeveroistoku Mosula, nedaleko od grada Bašika, saopštile su kurdske snage, poznatije kao pešmerge.

Američki ministar odbrane Ešton Karter stigao je u Erbil da bi se uvjerio kako napreduju borbe protiv Islamske države na sjeveru Iraka.

Pretpostavlja se da će jedan od zadataka američkog zvaničnika biti i razmatranje uloge Turske u operaciji u Mosulu.

Pritisak ministra odbrane SAD da se dozvoli Turskoj da učestvuje u operaciji za oslobađanje Mosula naišao je na čvrst otpor iračkog premijera Hajdara el Abadija.

Abadi je rekao u subotu poslije sastanka sa Karterom u Bagdadu da zna da Turska želi da učestvuje u operaciji za oslobađanje Mosula od Islamske države, ali da iračkim snagama ternutno nije potrebna turska pomoć.

Iračke i kurdske snage danima vode borbe u pojasu oko Mosula, suočavajući se s bombaškim napadima, snajperistima i minama pored puta.

U operaciji za oslobađanje Mosula učestvuje više od 25.000 iračkih vojnika, kao i avioni koalicije okupljene oko SAD.

Iračke snage pokrenule su veliku ofanzivu da povrate grad Mosul od Islamske države koja je zauzela taj drugi po veličini irački grad u ljeto 2014. godine. Očekuje se da će borbe trajati nedjeljama. U Mosulu živi više od milion civila.

Bonus video: