Pozivaju UN da se aktivnije uključi u borbu protiv poreskih rajeva u svijetu

Alfred de Zajas, američki profesor prava, apelovao je na Portugalca Antonija Gutereša, koji će na mjestu generalnog sekretara UN naslijediti Ban Ki Muna 1. januara iduće godine, da sazove međunarodnu konferenciju o ukidanju poreskih rajeva
1 komentar(a)
Ujedinjene nacije, Foto: Shutterstock.com
Ujedinjene nacije, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.10.2016. 11:54h

Novi generalni sekretar UN morao bi da na listu prioriteta uvrsti ukidanje takozvanih poreskih rajeva da bi se osiguralo da koorporacije, milijarderi i "kleptokratija" plate svoj dio poreza, rekao je jedan stručnjak UN za ljudska prava.

Alfred de Zajas, američki profesor prava, apelovao je na Portugalca Antonija Gutereša, koji će na mjestu generalnog sekretara UN naslijediti Ban Ki Muna 1. januara iduće godine, da sazove međunarodnu konferenciju o ukidanju poreskih rajeva.

"UN ne smiju tolerisati poreske rajeve koji olakšavaju utaju poreza, korupciju i pranje novca", rekao je Zajas novinarima poslije predstavljanja novog izvještaja Generalnoj skupštini UN.

Po njegovim riječima, više od 32 hiljade milijardi dolara je u poreskim rajevima da bi se izbjeglo plaćanje poreza, navodi agencija AP.

Taj stručnjak UN za jačanje demokratije i pravičnosti medjunarodnog poretka, ocijenio je da je ključno pitanje transparentnost.

"Kada budemo imali transparentnost, poreski rajevi će biti neupotrebljivi", kazao je on.

Bonus video: