Proizvodnja vina na najnižem nivou u poslednjih 20 godina

Proizvodnja će vjerovatno biti na nivou od 259 miliona hektolitara, što je pet odsto manje nego u prošloj godini
106 pregleda 1 komentar(a)
Vinopodrum, Foto: Arhiva
Vinopodrum, Foto: Arhiva
Ažurirano: 21.10.2016. 09:48h

Globalna proizvodnja vina ove godine će biti na skoro najnižem nivou u posljednjih 20 godina, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).

Proizvodnja će vjerovatno biti na nivou od 259 miliona hektolitara, što je pet odsto manje nego u prošloj godini.

"To će biti jedan od tri najslabija rezultata od 2000. godine", navodi se u procjeni koja je predstavljena na konferenciji za novinare u Parizu.

U izvještaju se dodaje da su proizvodni rezultati veoma različiti po državama i da je to posljedica uticaja klimatskih promjena, prenose Nezavisne novine.

Italija je vodeći svjetski proizvođač sa 48,8 miliona hektolitara, čime je uspjela da nadmaši Francusku, prošlogodišnjeg šampiona.

Francuska je drugoplasirana sa proizvodnjom od 41,9 miliona hektolitara vina u ovoj godini, što je veliki pad od 12 odsto u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

OIV očekuje da će, među tri vodeća proizvođača, samo Španija ostvariti rast u ovoj godini i to jedan odsto, na 37,8 miliona hektolitara.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su na četvrtoj poziciji sa proizvodnjom od 22,5 miliona hektolitara, što predstavlja povećanje od dva odsto u odnosu na prošlu godinu.

Australija je petoplasirana sa rastom od pet odsto, na 12,5 miliona hektolitara.

Bonus video: