Humanitarna pomoć na granici Venecuele, Maduro: Politička predstava

Maduro je odbio humanitarni konvoj nazvavši ga “političkom predstavom” i rekao je da će ostati na dužnosti usprkos desetinama zemalja širom svijeta koje su priznale opozicionog čelnika Huana Gvaida kao privremenog predsjednika
750 pregleda 1 komentar(a)
Venecuelanski vojnik na granici sa Kolumbijom, Foto: Reuters
Venecuelanski vojnik na granici sa Kolumbijom, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.02.2019. 10:29h

Kamioni s humanitarnom pomoći za krizom pogođenu Venecuelu doputovali su u kolumbijski pogranični grad Kukutu u četvrtak dok diplomatski izolovan predsjednik Nikolas Maduro izgleda namjerava blokirati njihov ulazak u zemlju u jeku sve veće političke krize.

Humanitarni konvoj pojačao je pritisak na Madura nekoliko sati nakon što je grupa koju podržava Evropska unija pozvala na dijalog i izbore. Evropski i latinoamerički čelnici sastali su se u četvrtak u urugvajskom glavnom gradu Montevideu kako bi razgovarali o planu za rješavanje sve ozbiljnije krize u Venecueli, pozivajući međunarodnu zajednicu da se suzdrži od direktne intervencije.

Međunarodna kontaktna grupa (ICG) za Venecuelu pozvala je da se zauzme nedirektaniji pristup od onog koji zagovaraju Sjedinjene Države i neke latinoameričke zemlje.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini kazala je da se zauzimaju za mirno i političko rješenje krize, dodajući da rješenje u kranjem mora pronaći narod Venecuele.

Maduro je odbio humanitarni konvoj nazvavši ga “političkom predstavom” i rekao je da će ostati na dužnosti usprkos desetinama zemalja širom svijeta koje su priznale opozicionog čelnika Huana Gvaida kao privremenog predsjednika.

U pratnji policijskih motocikala, kamioni su ušli u Kukutu i sada se čeka da se vidi hoće li Madurova vlada ukloniti blokade s ceste i pustiti humanitarni konvoj da prođe.

Preko granice s venecuelske strane grupa od šezdesetak protestanata traži da se konvoj pusti u zemlju.

Zbog privrednog sloma zemlje milioni ljudi jedva preživljavaju, a takva situacija izazvala je migrantsku krizu bez presedana u regiji.

Međutim, Maduro ne popušta glede dolaska pomoći i most koji povezuje Kolumbiju i Venecuelu i dalje je blokiran.

“Takozvana operacija ‘humanitarne pomoći’ je predstava, jeftina predstava, loša predstava”, rekoa je Maduro u intervjuu za meksičke novine La Hornada objavljenom u četvrtak.

Maduro, kojeg podržavaju njegovi saveznici iz Rusije, Kine i Turske, odbija svaku pomoć, tvrdeći da je ona uvod u američku vojnu intervenciju, podsjeća agencija Hina.

Portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova, čija zemlja je izrazila žaljenje što nije pozvana u Montevideo, nazvala je u četvrtak slanje pomoći “vrhuncem cinizma” Vašingtona. “Odluka o primjeni sile je već donesena. Sve ostalo je tek zavaravanje”, dodala je.

Bonus video: