NATO zabrinut zbog ruskih brodova u Sredozemnom moru

Stoltenberg je rekao da je i ranije ruska mornarica koristila sličnu rutu, ali da sada postoji "zabrinutost da bi grupa nosača aviona mogla da bude upotrijebljena za doprinos vojnim operacijama iznad Sirije", kao i da se "koristi za povećanje broja napada na Alep"
9 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2016. 20:04h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost da bi ruski vojni brodovi u Sredozemnom moru mogli da budu upotrijebljeni za vojne udare u Siriji, čime bi se, kako je naveo, pogoršala situacija u kojoj se nalaze civili u to zemlji.

Stoltenberg je rekao da je i ranije ruska mornarica koristila sličnu rutu, ali da sada postoji "zabrinutost da bi grupa nosača aviona mogla da bude upotrijebljena za doprinos vojnim operacijama iznad Sirije", kao i da se "koristi za povećanje broja napada na Alep".

On je naveo da će mornarica NATO-a nadgledati ruske brodove "na odgovoran i odmjeren način".

Velika Britanija je u međuvremenu rasporedila vojne brodove da nadgledaju ruske nosače aviona u Sjevernom moru i kanalu Lamanš.

Nosač aviona "Admiral Kuznjecov" i drugi ruski brodovi kreću se ka jugu iz pravca Norveškog mora prema Sjevernom moru, a nadzire ga britanski raketni razarač "Dankan", koji je stigao iz Portsmuta.

Britanska mornarica redovno prati kretanje brodova, a ruske nosače aviona nadziraće uz podršku vazdušnih snaga.

Agencija AP podsjeća da je prekid vatre koji je najavila Rusija stupio jutros na snagu u Alepu, u cilju dostave humanitarne pomoći i odlaska civila i pobunjenika iz tog grada.

Humanitarno primirje u sirijskom gradu Alepu, koje je jutros stupilo na snagu, biće produženo za još 24 časa kako bi pobunjenici mogli da napuste opkoljene četvrti, a civili bili bezbjedno evakuisani, izjavio je ranije danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Bonus video: