ZARAĆENE STRANE PRISTALE

UN: Dogovoreno 72-časovno primirje u Jemenu

U saopštenju UN navodi se da je specijalni izaslanik UN za Jemen Ismail Uld Šeik Ahmed "pozdravio obnovu prekida neprijateljstava, koji će poštedjeti jemenski narod daljeg krvoprolića i omogućiti dodatnu isporuku humanitarne pomoći", prenosi AP
146 pregleda 0 komentar(a)
Sana, Jemen, Foto: Reuters
Sana, Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.10.2016. 07:07h

Specijalni izaslanik UN za Jemen Ismail Uld Šeik Ahmed objavio je da su zaraćene strane u toj zemlji pristale na 72-časovni prekid vatre koji bi trebalo da stupi na snagu sjutra pred ponoć.

U saopštenju UN navodi se da je Ahmed "pozdravio obnovu prekida neprijateljstava, koji će poštedjeti jemenski narod daljeg krvoprolića i omogućiti dodatnu isporuku humanitarne pomoći", prenosi AP.

Ahmed je naveo da je dobio uvjeravanja svih strana u Jemenu da će neprijateljstva biti obustavljena u 11:59 uveče po lokalnom vremenu 19. oktobra na "na početni period od 72 sata, što bi moglo da bude obnovljeno".

AP podsjeća da su u ratu u Jemenu, koji je počeo 2014. kada su šiitski pobunjenici Huti zauzeli prijestonicu Sanu da bi godinu dana poslije počela intervencija zalivskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom, ubijeno više od 4.000 civila, a raseljeno je tri miliona ljudi od ukupno 26 miliona stanovnika najsiromašnije države arapskog svijeta.

Preporučujemo za Vas