Ministri EU: Rusko bombardovanje Alepa možda ratni zločin

"Namjerno gađanje bolnica, medicinskog osoblja, škola i neophodne infrstrukture, kao i upotreba barel bombi, kasetnih bombi i hemijskog oružja, izazvali su katastrofalnu eskalaciju sukoba i mogli bi predstavljati ratni zločin"
58 pregleda 4 komentar(a)
Alepo, Foto: Reuters
Alepo, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2016. 17:02h

Ministri spoljnih poslova EU snažno su danas osudili Rusiju što je bombardovanjem sirijskog grada Alepa prouzrokovala "neizrecive patnje" stanovništva i saopštili da bi vazdušni udari Moskve i Damaska mogli biti okarakterisani kao ratni zločin.

"Od početka ofanzive režima i njegovih saveznika, posebno Rusije, intenzitet i razmjere vazdušnog bombardovanja istočnog Alepa su evidentno pretjerane", saopštili su ministri posle sastanka u Luksemburgu, prenio je AFP.

Kako se navodi u saopštenju, "namjerno gađanje bolnica, medicinskog osoblja, škola i neophodne infrstrukture, kao i upotreba barel bombi, kasetnih bombi i hemijskog oružja, izazvali su katastrofalnu eskalaciju sukoba i mogli bi predstavljati ratni zločin".

Najmanje 14 osoba, među kojima ima i djece, ubijeni su danas u vazdušnim udarima u istočnom dijelu grada Alepa, objavili su sirijski opozicioni aktivisti.

Bonus video: