NALETI VJETRA I DO 189 KILOMETARA NA SAT

Ka Filipinima krenuo najdestruktivniji uragan "Sarika"

z bezbjednosnih razloga, evakuisano je oko 400 građana iz ugroženih djelova Filipina, brodski i avionski saobraćaj je obustavljen, a sprovedene su i mjere sprečavanja polava
2 komentar(a)
uragan "Sarika", Foto: Twitter
uragan "Sarika", Foto: Twitter
Ažurirano: 08.02.2019. 11:43h

Filipinima prijeti možda najopasnija tropska oluja "Sarika" koja arhipelagu donosi nalete vjetra jačine i do 180 kilometara na sat, saopštili su danas zvaničnici.

Nalet tajfuna "Sarika", koji je stigao na gusto naseljeno ostrvo Kataduane, već je ostavio građane bez struje i telefonskih linija, saopštila je civilna odbrana.

Iako ovaj tajfun nije najjači koji je pogodio zamlju ove godine, može nanijeti najveće štete, jer će većim dijelom proći kroz naselja u blizini Manile, rekao je meteorolog Benison Estareja.

"Radari pokazuju da je olujni vjetar vrlo razoran, da će vjerovatno porušiti drvene kuće, polomiti drveće i uništiti crepove na zidanim kućama. Prema radarskim pokazateljima, ovo može biti najrazornija oluja od početka godine", upozorava meteorolog i naglašava da se najjači udar očekuje u nedelju uveče.

Iz bezbjednosnih razloga, evakuisano je oko 400 građana iz ugroženih djelova Filipina, brodski i avionski saobraćaj je obustavljen, a sprovedene su i mjere sprečavanja polava, prenosi AFP.

Filipini su često izloženi olujama, a najjači udar u skorijoj istoriji se dogodio 8. novembra 2013. godine kada je poginulo 7.350 ljudi.

Preporučujemo za Vas