Egipat: Vazdušni udari vojske u Sinaju poslije napada

Sjeverni Sinaj je uporište ekstremista Islamske države u Egiptu, koji redovno napadaju bezbjednosne snage od kada je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija 2013. godine
61 pregleda 0 komentar(a)
Sinaj, Foto: Twitter.com
Sinaj, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 15.10.2016. 09:18h

Egipatska vojska objavila je danas da je otpočela vazdušne napade na sjeveru Sinajskog poluostrva, dan poslije napada ekstremističke Grupe Islamska država na vojni kontrolni punkt kada je ubijeno 12 vojnika.

Sjeverni Sinaj je uporište ekstremista Islamske države u Egiptu, koji redovno napadaju bezbjednosne snage od kada je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija 2013. godine.

U jučerašnjem napadu na vojni kontrolni punkt u oblasti Bir al-Abd ubijeno je 12 vojnika. Za napad je odgovornost preuzeo egipatski ogranak Islamske države.

Egipatska Visoka vojna komanda saopštila je danas da je više formacija vojnog vazduhoplovstva krenulo jutros u zoru u misiju izviđanja ciljeva i da je zatim sprovela vazdušne napade koji su trajali tri sata. U saopštenju se navodi da je operacija još u toku.

Vojska je navela da su joj meta bili položaji naoružanih takfiri grupa, koje su učestvovale u pripremi i sprovođenju terorističkog napada. Takfiri je izraz koji označava džihadističke ili radikalne islamističke sunitske grupe.

Kako se navodi uništena su skladišta municije i oružja.

Prema navodima egipatske vlade stotine policajaca i vojnika stradalo je u napadima ekstremista koji nekad napadaju i glavni grad Kairo i deltu Nila.

Bonus video: