Dogovor o smanjenju gasova koji uticu na globalno zagrevanje

Rojters navodi da je dogovor postiglo više od 150 država i da su prema njemu zemlje podijeljene u tri grupe po tome koje su rokove dobile za smanjenje korišćenja fabrički proizvedenih HFC gasova, koji mogu da imaju 10.000 puta veći negativni uticaj u odnosu na ugljendioksid
54 pregleda 0 komentar(a)
Ruanda sastanak, Foto: Twitter
Ruanda sastanak, Foto: Twitter
Ažurirano: 15.10.2016. 07:36h

Predstavnici skoro 200 država svijeta postiglo je danas dogovor na sastanku u Ruandi o postepenom prestanku korišćenja gasova hidrofluorokarbona (HFC) koji bi mogli da izazivaju "efekat staklene bašte", a koriste se u frižiderima i klima uređajima.

Ministar za prirodne resurse Ruande Vinsent Biruta, objavljujući tu vijest, kazao da se radi o krupnom koraku u smanjenju globalnog zagrijavanja, prenio je AFP.

"Amandman i odluke su usvojeni", kazao je Biruta nakon pregovora koji su trajali čitave noći u prijestonici Kigaliju.

Rojters navodi da je dogovor postiglo više od 150 država i da su prema njemu zemlje podijeljene u tri grupe po tome koje su rokove dobile za smanjenje korišćenja fabrički proizvedenih HFC gasova, koji mogu da imaju 10.000 puta veći negativni uticaj u odnosu na ugljendioksid.

Razvijene nacije, uključujući veći dio evropskih zemalja i SAD, trebalo bi da smanje emitovanje za deset odsto do 2019 kako bi se stiglo do 85 odsto do 2036. godine.

Bonus video: