Podesta: Trampov savjetnik znao za plan Vikiliksa, bio je u kontaktu s Asanžom

Podesta je potvrdio da Federalni istražni biro (FBI) u okviru istrage hakerskih napada na Demokratsku partiju za koje se sumnja da je počinila grupa povezana s Rusijom, istražuje "hakovanje" njegove privatne mejl adrese
0 komentar(a)
Džon Podesta, Foto: Reuters
Džon Podesta, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2016. 07:18h

Šef izborne kampanje predsjedničke kandidatkinje američkh demokrata Hilari Klinton rekao je da je savjetnik njenog republikanskog rivala, Donalda Trampa, unaprijed dobio "upozorenje" o planu organizacije Vikiliks da objavi hiljade "hakovanih" mejlova i aludirao da Tramp pomaže miješanje Rusije u politiku SAD.

Savjetnik Hilari Klinton, Džon Podesta rekao je da je Trampov savjetnik Rodžer Stoun bio u kontaktu s osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom.

U mejlu agenciji AP, Stoun je ocijenio Podestine tvrdnje kao lažne i neosnovane.

Podesta je potvrdio da Federalni istražni biro (FBI) u okviru istrage hakerskih napada na Demokratsku partiju za koje se sumnja da je počinila grupa povezana s Rusijom, istražuje "hakovanje" njegove privatne mejl adrese.

Zvaničnici su prošle nedjelje naveli da vjeruju da pojedinci odgovorni za napade sarađuju s ruskom obavještajnom službom i sa Asanžom.

Ruski ambasador u SAD Sergej Kislijak odbacio je tu tvrdnju kao netačnu, ali je dodao da "pažljivo posmatramo izbornu kampanju u ovoj zemlji".

On je rekao da se Rusija ne miješa u unutrašnje poslove SAD, "niti izjavama, niti elektronski, niti drugim sredstvima".

Hilari Klinton je u više navrata optužila Trampa da je blag prema Rusiji, navodeći kao primjer njegove pohvale ruskog predsjednika Vladimira Putina da je jak lider, izjavu da će preispitati sankcije uvedene Rusiji, kao i kritiku NATO-a.

Organizacija Vikiliks je 10. oktobra objavila još 2.000 mejlova koji navodno pripadaju šefu izbornog štaba Hilari Klinton, Džonu Podesti.

Nedjelju dana ranije organizacija Džulijana Asanža objavila je mejlove s potencijalno štetnim posljedicama po Hilari Klinton, među kojima i da je ona u plaćenim govorima za zvaničnike kompanija s Vol strita, rekla da je prihvatljivo da političar ima različite stavove u javnosti i privatno.

Bonus video: