UN: Sve veća politička kriza u Kongu

Tenzije u Kongu su znatno porasle kada je postalo jasno da će predsjednik Džozef Kabila ostati na funkciji i nakon isteka mandata u decembru
1 komentar(a)
Milo Đukanović Ujedinjene nacije, Foto: Gov.me
Milo Đukanović Ujedinjene nacije, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.10.2016. 18:47h

Izborna kriza u Kongu prerasla je u ustavnu krizu koja izaziva sve veću političku polarizaciju čiji kraj nije na vidiku, upozorio je danas specijalni predstavnik UN za Kongo Maman Sambo Sidiku.

On je pred Savjetom bezbjednosti UN rekao da se stiče utisak da su strane u Kongu sve spremnije da pribjegnu nasilju kako bi ostvarile svoje ciljeve, prenosi AP.

"Ako se ovaj trend nastavi, vjerujem da je nasilje većih razmjera neizbježno", rekao je Sidiku dodavši da broj prijetnji "dramatično" prevazilazi kapacitete mirovne misije UN.

Tenzije u Kongu su znatno porasle kada je postalo jasno da će predsjednik Džozef Kabila ostati na funkciji i nakon isteka mandata u decembru.

Izborna komisija te zemlje saopštila je da predsjednički izbori planirani za novembar neće biti mogući prije 2018. godine, a sud je donio odluku da Kabila može da ostane na vlasti do sljedećih izbora.

U septembru je u prijestonici Kinšasi poginulo na desetine ljudi pošto su se bezbjednosne snage sukobile sa više hiljada demonstranata koji su se protivili odlaganju izbora.

Bonus video: