NATO: Zapad gubi "medijski rat"

"Rusija zaista koristi aktuelnu medijsku situaciju gdje je istina prevaziđena. Lagaće o stvarima potpuno otvoreno. Rusija razumije nedostatke u našim medijima u uslovima poslije Hladnog rata - da više vodimo računa o ispravnosti nego istini"
56 pregleda 7 komentar(a)
NATO i Rusija, Foto: Shutterstock.com
NATO i Rusija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.10.2016. 11:04h

Komandanti NATO-a pozvali su Zapad da se snažnije suprostavi medijskom ratu koji vode protivnici Alijanse i upozorili danas da zemlje kao što je Rusija koriste slobodu medija u zapadnim zemljama da šire dezinformacije.

Kako navodi "Glas Amerike", prethodnica ruskog nasilnog preuzimanja Krima 2014. godine bile su teško naoružane osobe sada poznate kao "mali, zeleni ljudi".

Moskva je prvobitno odbacila navode da su u pitanju ruski vojnici da bi se, više nedjelja kasnije, slične neidentifikovane oružane grupe pojavile u istočnoj Ukrajini.

Istovremena upotreba dezinformacija i vojne sile postala je poznata kao "hibridno ratovanje".

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je u nedavnom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija upozorio da se takva taktika koristi protiv cjelokupnog Zapada.

"Politički pritisak, otvorena propaganda, miješanje u izborni proces, ekonomska iznuda, tajne rušilačke i vojne operacije, sajber napadi, zloupotreba diplomatskih mera. To su moderne i srodne metode prikrivenog rata", rekao je Porošenko.

U govoru na ovonedjeljnoj konferenciji o informacionom ratovanju na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi, u Londonu, direktor za strateške komunikacije NATO-a Janis Sarts rekao je da Zapad zaostaje u tom sukobu.

"Imamo tehnologiju. Markentiški giganti su u našim zemljama. Međutim, i dalje razgovaramo o tome kako nas pritiskaju različiti akteri: Rusija, Islamska država, kao i Kina na suptilniji način".

Konferencija je bila usredsređena na sve veći domet ruskih državnih medija - kao što je 24-satni kanal Rusija danas ili RT, koji se često optužuje da je propagandni medij Kremlja.

Urednik u časopisu Ekonomist Edvard Lukas smatra da kanali poput RT ne bi trebalo da se smatraju novinarstvom.

"Rusija zaista koristi aktuelnu medijsku situaciju gdje je istina prevaziđena. Lagaće o stvarima potpuno otvoreno. Rusija razumije nedostatke u našim medijima u uslovima poslije Hladnog rata - da više vodimo računa o ispravnosti nego istini".

Lukas smatra da bi Zapad trebalo da uradi nešto više u pogledu, kako ju je nazvao, higijene u društvenim medijima.

"Postoji stvaran problem sa komentarima i lažnim nalozima na društvenim medijima, naročito Tviteru. Rusi ulažu mnogo novca u kreiranje desetina hiljada trolova", tvrdi Lukas.

Zvaničnici NATO-a kažu da je informaciona strategija jedan od ključnih stubova ruske vojne taktike, ali da se na Zapadu time često bave zasebni timovi za javne odnose.

"I dalje se borimo na marginama, u situaciji kada su dobro finansirane, strateške komunikacione mjere izuzetno jeftine u poređenju sa ostalim troškovima", navodi zvaničnik NATO-a Mark Lejti.

Lejti je upozorio da Rusija koristi dezinformacije i hibridno ratovanje u Siriji - a najnoviji primjer za to je nedavni bombaški napad na humanitarni konvoj izvan Alepa.

Zvaničnik Alijanse je zaključio da Zapad mora da nauči kako da uzvrati.

Bonus video: