Hojt Brajan Ji: SAD žele saradnju sa Rusijom

Ji je u Beču razgovarao sa predstavnicima Ministarstva odbrane i spoljnih poslova sa kojima je, kako je prenio, dogovorio najmanje jednogodišnje bilateralne konsultacije
68 pregleda 0 komentar(a)
Brajan Hojt Ji, Foto: Zoran Đurić
Brajan Hojt Ji, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.10.2016. 07:56h

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Ji smatra da su razgovori o Siriji sa Rusijom samo privremeno prekinuti, ističući da Vašington želi da sarađuje sa Moskvom i drugim državama oko okončanja koflikta u Siriji, prenosi danas bečki "Prese".

"Radimo sa Rusijom u oblastima u kojima imamo zajedničke interese, kao što je to bilo u prošlosti kod razoružanja na Balkanu, ili u vezi sporazuma o nuklearnom naoružanju sa Iranom. SAD žele i dalje da rade sa Rusijom i drugim državama u cilju okončanja konflikta u Siriji", kazao je Ji u intervjuu bečkom dnevniku.

Na konstataciju da su SAD i pored toga prekinule razgovore sa Rusijom o primirju u Siriji, Ji je istakao da je suspendovan dijalog jer Moskva nije ispunila svoje obaveze.

"Rusija bi morala, kao što je obećano, da obustavi bombardovanje civilnih ciljeva, prije svega u Alepu. Neophodno je da omogući pristup humanitarnim konvojima. Saradnja sa Rusijom je samo privremeno obustavljena i to ne u potpunosti. Naše vojske i dalje imaju kontakt kako bi spriječile sukobljavanje. Neophodno je političko rješenje za Siriju, a u to su svi uvjereni. I Rusija ne želi da konflikt u Siriji traje u nedogled", rekao je Ji.

On je izrazio nadu da će biti pronađeno rješenje koje će biti kompatibilno sa interesima Rusije i SAD.

Ji je u Beču razgovarao sa predstavnicima Ministarstva odbrane i spoljnih poslova sa kojima je, kako je prenio, dogovorio najmanje jednogodišnje bilateralne konsultacije.

Sljedeći susret, prema njegovim riječima biće u Vašingtonu, te je ukazao da SAD i Austrija sarađuju na Balkanu i u Avganistanu, a nada se pojačanoj saradnji u borbi protiv terorizma i Islamske države.

Kada je riječ o izbjeglicama, Ji je kazao da SAD preporučuju da se registruju prelasci granica, što je normalna procedura u Evropi.

Austrija je, prema njegovim riječima pokazala humano lice u izbjegličkoj krizi, dok su pojedine druge zemlje podigle zidove i bile manje prijateljski nastrojene.

Mađarska je, kako je rekao, jasno pokazala da nije zainteresovana da prima migrante, dodajući da svaka zemlja ima pravo da donosi odluke za sebe.

Kada je riječ o Bregzitu, Ji je kazao da SAD veruju u snažnu Evropu, dodajući da izlazak Velike Britanije iziskuje regorganizaciju i teške odluke o tome kako London može ostati tijesan partner.

"Za SAD je važno da EU savlada strukturalne izazove, da ostane snažna i ujedinjena. Ne strahujemo da će se Evropa raspasti", uveren je Ji.

Bonus video: