Rusija: Poslali smo rakete S-300 u Siriju. SAD: Imaju li ID ili Al Kaida avione?

"Podsjećam da je S-300 isključivo odbrambeni sistem i ne predstvalja prijetnju ni za koga", rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konošenkov
132 pregleda 15 komentar(a)
S-300 rakete, Foto: Shutterstock
S-300 rakete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2016. 18:30h

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je u Siriju isporučena jedna jedinica PVO raketnog sistema S-300.

Kako je izjavio zvaničnik Ministarstva Igor Konošenkov, to je urađeno sa ciljem da se od potencijalnih prijetnji iz vazduha osigura bezbjednost pomorske ruske baze Tartus i ruskih brodova koji se nalaze u blizni, prenosi agencija RIA Novosti.

Konašenkov je dodao da nije jasno zašto je to izazvalo uznemirenje na Zapadu.

"Podsjećam da je S-300 isključivo odbrambeni sistem i ne predstvalja prijetnju ni za koga", rekao je on.

Američka TV stanica Foks je ranije danas objavila da je Rusija razmjestila novi sistem S-300 u Siriji, pozivajući se na neimenovane izvore u Vašingtonu.

Taj raketni sistem služi za presretanje aviona i krstarećih raketa koje su i u arsenalu SAD.

Bijela kuća smatra da je raspoređivanje raketnog sistema S-300 u Siriji u suprotnosti sa javno izrečenim ciljevima Rusije - borbom protiv terorizma, izjavio je portparol Džoš Ernest.

"Ta oprema je u suprotnosti sa izjavama predsjednika Rusije da su njihovi napori usmjereni na ekstremiste. Ne znam da Islamska država ili Al Kaida imaju avione. Možda Rusija ima druge obavještajne podatke, ali sumnjam", rekao je Ernest, prenosi RIA Novosti.

To pokreće pitanje ruske reputacije i njenih namjera u Siriji, dodao je on.

Iz Pentagona poručuju da im nije jasno zašto je S-300 poslat u Siriju i da će pratiti razvoj situacije, prenosi RIA Novosti.

Bonus video: